Hrvatska

SISAK: Opća bolnica Sisak do 2020. dobiva dnevnu bolnicu i hitni bolnički prijem

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predstavljanjem projekta izgradnje središnjeg paviljona sisačke Opće bolnice dr. Ive Pedišića, ukupne vrijednosti 88,52 milijuna kuna, u srijedu je počelo ostvarivanje dvaju važnih projekata - rekonstrukciji bolničkog kompleksa i uspostavi dnevne bolnice, te uspostavi objedinjenog hitnog bolničkog prijema.

Od ukupnog iznosa 70 milijuna kuna odnosi se na bespovratna sredstva iz fondova EU. Zahvaljujući dobro pripremljenim projektnim prijedlozima, koje je izradila Razvojna agencija SIMORA, potkraj veljače potpisana su oba ugovora, uskoro će biti raspisani natječaji i izabrani izvođači radova, a završetak projekta predviđen je za početak 2020. godine.

Sanja Galeković iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije rekla je da su za poboljšanje bolničkog sustava u Hrvatskoj objavljena četiri poziva s predviđenim ulaganjem od 1,64 milijarde kuna.

Prema podnesenim prijedlozima, 28 bolnica konkurira za uspostavu dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija, a sedam za uspostavu objedinjenog hitnog prijema. Sisačka će se bolnica financirati iz dva od četiri objavljena poziva, a među prvima je ugovorila ulaganja.

"Za nas je ovo veliki dan. Stavljanjem u funkciju središnjeg bolničkog paviljona ostvarit ćemo bolju koordinaciju rada, bržu dijagnostičku obradu, djelotvorniju zdravstvenu skrb i bolje uvjete rada, što će rezultirati financijskim uštedama. S dnevnom bolnicom ćemo broj prijema na bolničke odjele smanjiti za 9,2 posto", rekao je ravnatelj sisačke bolnice Tomislav Dujmenović.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić poručio je kako je ta županija zaslužila novi bolnički paviljon. Dosad u Ministarstvu zdravlja nije bilo dovoljno razumijevanja za potrebe sisačke bolnice, pa je taj projekt čekao od 2012. godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BOLNICA, PROJEKT, SISAK