Mislav Miholek

PANONSKI VIDICI: Zašto su hrvatski ekonomisti šutjeli kao zaliveni u svezi i glede Agrokora?

Nisam čuo ni za jedan znanstveni rad koji bi se pobliže bavio mogućnošću propasti Agrokora, osim onoga osječkoga ekonomista prof. dr. sc. Branka Novaka koji je još 1997. najavio krah Agrokorovog poslovnog modela. Pa zar je stvarno jedan jedini čovjek od cijele struke vidio što se to događa?

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kriza oko Agrokora je sveprisutna tema svih medija. Nikad nisam pretjerano volio ekonomske predmete, iako me primjerice akademik Zvonimir Baletić oduševljavao, jednostavno prije njega nisam znao ništa o ekonomiji, u gimazijama postoji tzv. PiG, ali daleko od ikakvog konkretnoga znanja. Najšokovitija spoznaja mi je bila da novac kao takav više ne postoji. Akademik Baletić je ona časna humanistička manjina među ekonomistima.
    
Pred tri godine sam na ovim stranicama pisao da je akademska zajednica zatvorena unutar sebe i da hrvatska realnost prolazi pokraj nje. Doslovce sam napisao: Akademska zajednica je mudro šutila dok je propadalo hrvatsko gospodarstvo zadnjih 25 godina. Doduše, uvijek je znalo biti glasnih pojedinaca i neke struke su glasnije od drugih.
    
Tako su primjerice demografi glasni, demografija vrlo jasno ističe da smo na demografskom dnu. Na čelu te struke neformalno se nalazi akademkinja Alica Wertheimer-Baletić (supruga od Zvonimira), jedna genijalna i radišna žena, jedan od stupova HAZU-a. Trenutno glavni medijski jurišnici su Anđelko Akrap i Stjepan Šterc, vrlo su aktivni, vrlo su ozbiljni i daju vrlo konkretne prijedloge. Te se ljudi čuje i često ih spominjem u ovim kolumnama.
    
Kada je dvojac bez kormilara Barišić i Boras odlučio uništiti studij filozofije u sklopu veće akcije uništavanja cjelokupnih Hrvatskih studija, digla se javna graja, a filozofi s HS-a privremeno su se obranili od dinamičnog dua B-B.
    
Ali ekonomiste nešto baš nisam čuo. Nisam čuo ni za jedan znanstveni rad koji bi se pobliže bavio mogućnošću propasti Agrokora, osim onoga osječkoga ekonomista prof. dr. sc. Branka Novaka koji je još 1997. najavio krah Agrokorovog poslovnog modela.  Pa zar je stvarno jedan jedini čovjek od cijele struke vidio što se to događa?
    
Iskreno, od svih grana znanosti, ekonomisti su često vrlo bahati i često se vole derati na sve oko sebe da ne razumiju ekonomske procese. Situacija je vrlo jednostavna. Ili ekonomija nije znanost, pa onda ne treba obraćati pozornost na nju, jer nije u stanju uvidjeti elementarne zakonitosti tržišta, ili su pak hrvatski ekonomisti kronično nesposobni ili su pak kronično korumpirani, pa ne žele doći do istinitih zaključaka. Nešto od ovoga mora biti istinito. Jer ispada da od svih ekonomista, jedino je prof. dr. sc. Branko Novak uvidio nešto vrlo jednostavno i sasvim očito.
    
Sljedeći put kada imate posla s nekom japijevskom pojavom u odijelu koje dođe kao tri vaše plaće, a pojava se pritom dere na vas da ne razumijete ekonomiju, samo ga upitajte gdje je bio kada je propadao Agrokor i je li ga imalo sram da je šutio o tome. Kakva je to struka kada zanemari ovakvu tektonsku pojavu?
   

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mislav miholek, demografija, hrvatski studiji, hrvatsko gospodarstvo, agrokor, ekonomija