Zagreb

ZAGREB: Mitropolit Porfirije služio Uskrsnu liturgiju u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu

U poslanici patrijarh Irinej, uz ostalo, navodi kako je potrebno preokrenuti civilizaciju u kojoj se zlo sve više prikazuje kao dobro, i u kojoj smrt sve više nadjačava radost novorođene djece.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Svečana vaskršnja liturgija koju je predvodio Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije održana je Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, a mitropolit je čestitao Uskrs  svim pravoslavnim vjernicima, kao i  "sestrinskoj Katoličkoj crkvi".

Mitropolit Porfirije rekao je kako čestita "Vaskrs svim vjernicima" nakon molitvenog dijela svečanosti i nakon što je pročitana Poslanice patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPS) Irineja. U poslanici patrijarh Irinej, uz ostalo, navodi kako je  potrebno preokrenuti civilizaciju u kojoj se zlo sve više prikazuje kao dobro, i u kojoj smrt sve više nadjačava radost novorođene djece.

Mitropolit Porfirije kazao je kako u trenutku kada se slavi "najveći dan" u ljudskoj povijesti,  Bog je jedini sigurni način da se čovjek spasi straha od smrti i prolaznosti, što je ljudski rod od svog početka nastojao izmišljanjem idola i bogova, pa i sam sebe proglašavajući bogom.

Čovjek je od rođenja u procesu umiranja i jedino u ljubavi jednih prema drugima nalazi svrhu postojanja i nastoji da ljubav traje zauvijek, kazao je Porfirije i dodao da Bog svojom ljubavi pobjeđuje smrt i da je zato vjera u njegovo uskrsnuće i vjera u vječni život.

Porfirije je kazao da su svi ljudi braća po Bogu, te da je to jedinstvo puno jače od svih razlika.

"Razlike nam pomažu da volimo to jedinstvo da volimo jedni druge", kazao je i naglasio da je čovjek nesavršen i da zbog toga i nanosi nevolje jedan drugome.

"Trebamo shvatiti i prihvatiti da smo svi krivi za sve", dodao je mitropolit Porfirije.

Na temelju toga jedinstva svi trebamo oprostiti jedni drugima i tražimo oprost jednih od drugih, kazao je Porfirije.

Osvrnuo na činjenicu da svi kršćani, katolički i pravoslavni, danas slave Uskrs na isti dan, i ponovo čestitao sretan Uskrs, kako je kazao, sestrinskoj Katoličkoj crkvi, svim njihovim biskupima, svećenicima i vjernicima.

"Podijelimo ovaj Vaskrs u ljubavi jedni s drugima i prihvatimo jedne druge onakvima kakvo jesmo", kazao je Porfirije i čestitao na tradicionalnom liturgijskom jeziku: "Hristos voskrese – vaistinu voskrese".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mitropolit Porfirije, uskrs, patrijarh irinej, ZAGREB, spc