Mojbiz

VLADA: Odluka o poništaju arbitražnog pravorijeka tek se očekuje; odbijen zahtjev za suspenzivnim učinkom

Republika Hrvatska je također zatražila odgodu izvršenja pravorijeka dok se ne odluči o osnovanosti podnesene tužbe, podsjećaju iz Vlade.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vlada RH u utorak je objavila da se odluka Saveznog suda Švicarske u povodu hrvatske tužbe za poništaj arbitražnog pravorijeka u predmetu protiv MOL-a prema pravilima UNCITRAL-a tek očekuje, dok je prošlotjednom odlukom Suda odbijen zahtjev Hrvatske za suspenzivnim učinkom odnosno odgodom izvršenja pravorijeka od 23. prosinca 2016.

U izjavi Vlade se podsjeća da je Republika Hrvatska početkom veljače Saveznom sudu Švicarske "podnijela tužbu za poništaj arbitražnog pravorijeka u predmetu RH v. MOL koji se vodio prema arbitražnim pravilima UNCITRAL-a".

Republika Hrvatska je također zatražila odgodu izvršenja pravorijeka dok se ne odluči o osnovanosti podnesene tužbe, podsjećaju iz Vlade.

"Odlukom Saveznog suda Švicarske od 12. travnja 2017. odbija se zahtjev Hrvatske za suspenzivnim učinkom, odnosno odgodom izvršenja pravorijeka od 23. prosinca 2016.

U Odluci je istaknuto kako ista nema utjecaja na odluku o osnovanosti podnesene žalbe od strane Hrvatske.

Odluka povodom tužbe za poništaj arbitražnog pravorijeka se očekuje naknadno", ističe se u izjavi Vlade.

Miljenko Giunio: Zahtjev za poništaj arbitražne odluke u slučaju Ina-MOL

Član arbitražnog sudišta HGK Miljenko Giunio kazao je u utorak za Hinu da je zahtjev za poništaj arbitražne odluke u slučaju Ina-MOL i dalje otvoren, a da se odluka švicarskog Saveznog suda od 12. travnja odnosi na odgodu provedbe arbitražne odluke po pitanju materijalnih troškova.

Odbijen je hrvatski zahtjev, kako tumači Giunio, za odgodom provedbe arbitražne odluke u Ženevi po pitanju materijalnih troškova. "Ja to tumačim kao odluku samo o neodobravanju suspenzije provedbe plaćanja troška", kazao je Giunio, dodavši da, po njemu, zahtjev za poništaj i dalje stoji otvoren.

Hrvatska je početkom godine zatražila poništaj arbitražne odluke u slučaju Ina-MOL, donesene 23. prosinca pošle godine pred Arbitražnim sudom utemeljenim prema Pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi između Republike Hrvatske i MOL Grupe.

"Hrvatska je preko svojih pravnih zastupnika i švicarskih odvjetnika koje smo angažirali zatražila poništaj arbitraže", izjavio je premijer Andrej Plenković početkom veljače.

Premijer je tada ocijenio kako je riječ o "vrlo dobro potkrijepljenim argumentima za poništaj arbitraže, prije svega procesno-pravnim razlozima i nadamo se da će, u postupku koji slijedi i trajat će nekoliko mjeseci, tih nekoliko navedenih razloga, švicarski Savezni sud, na odgovarajući način sagledati".

Plenković je 24. prosinca prošle godine objavio da je u postupku koji je Hrvatska pokrenula protiv MOL-a Arbitražni sud utemeljen prema pravilima UNCITRAL-a odlučio da ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokažu da su ugovori sklopljeni 2009. godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti te ih je stoga sud odbio poništiti.  

Premijer je tada najavio da je Vlada odlučila je u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL.

Vlada se snažno protivi takvoj odluci Arbitražnog suda  i razmatramo s našim pravnim savjetnicima sve pravne opcije kako bismo osporili ovu odluku, najavio je tada Plenković.

Mađarski MOL objavio je 12. siječnja ove godine dijelove pravorijeka arbitraže UNCITRAL-a, uz napomenu kako je to "učinio sukladno pravilima mađarskoga tržišta kapitala te pravnim obavijestima mađarske središnje banke, kao regulatora". Među ostalim, MOL je tada priopćio kako je Sud u Ženevi presudio kako se "odbijaju svi zahtjevi Republike Hrvatske koji se temelje na mitu, upravljanju Inom te MOL-ovim navodnim povredama Ugovora o međusobnim odnosima dioničara iz 2003.".

Arbitražni postupak između Republike Hrvatske i MOL Grupe pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu još je u tijeku, a tu je arbitražu pokrenula mađarska kompanija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

UNCITRAL, INA MOL, mol, INA, arbitraža, vlada