Zagreb

ZAGREB - JANKOMIR: 'Zagreb je naš' i Zelena akcija traže istragu C.I.O.S.-a

Gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama poslijepodne je izvijestio da je požar u pogonu tvrtke C.I.O.S. koja prikuplja i prerađuje industrijski otpad na zagrebačkom Jankomiru u potpunosti lokaliziran.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Dok politička platforma 'Zagreb je naš' sumnja da je 'kaos u gospodarenju otpadom' namjeran te da se njime priprema teren za privatizaciju usluge odvoza otpada, Zelena akcija traži hitno sankcioniranje svih odgovornih i privremeno oduzimanje dozvole za rad dijelu C.I.O.S. grupe zbog zapaljenja otpada.

Platforma Zagreb je naš i Zelena akcija u utorak su upozorile da je u pogonu C.I.O.S. grupe došlo je do trećeg velikog požara u posljednje tri godine.

"Zagreb je naš upozoravao je i ranije da kaos u gospodarenju otpadom nije slučajan već pogoduje određenim interesnim skupinama. Suvlasnik i predsjednik uprave C.I.O.S.-a, Bandićev je prijatelj Petar Pripuz, kontroverzni poduzetnik koji je u listopadu 2014. godine uhićen zajedno s gradonačelnikom u slučaju 'Agram' zbog sumnje u namještanje poslova odvoza različitih vrsta otpada" istaknuto je u priopćenju. Dodali su da je grad s tom tvrtkom bez natječaja sklopio posao odvoza otpada vrijedan 7,7 milijuna kuna, istaknuvši da se čeka ročište pred Optužnim vijećem zagrebačkog Županijskog sudu za optužnicu u tom slučaju.

U priopćenju podsjećaju da je čelnik platforme Tomislav Tomašević u emisiji Hrvatska uživo 28. travnja ustvrdio kako je 'cijeli kaos s otpadom u Zagrebu namjeran te se priprema teren za privatizaciju usluge odvoza otpada, vjerojatno C.I.O.S. grupi'.

"Zagrebački gradonačelnik je 2013. pokušao izdvojiti gradsko poduzeće 'Čistoća' iz Holdinga čime bi se otvorio put za privatizaciju putem natječaja za koncesiju skupljanja otpada. Upravo C.I.O.S. grupa ima kapacitete da preuzme uslugu odvoza otpada u Zagrebu, a istu uslugu već pružaju za čak 60 000 kućanstva u Hrvatskoj. Scenarij bi doveo do profitiranja pojedinca nauštrb sigurnosti i zdravlja građana koji bi pritom plaćali i veće račune", upozorili su u priopćenju.

Iz platforme se protive privatizaciji usluge odvoza otpada jer smatraju da bi se time omogućilo privatnom koncesionaru ucjenjivanje gradske vlasti te su naveli primjer Napulja. Istaknuli su da je privatizacija usluge pročišćavanja otpadnih voda primjer kako se privatizacijom povisuju računi.

Zelena akcija sumnja u slučajnost zapaljenja

Zelena akcija zahtjeva detaljnu istragu uzroka čestih nesreća u C.I.O.S.-u dok se ne utvrde sigurnosne mjere, način provođenja te sustav nadzora kojima će se spriječiti buduća ugrožavanja zdravlja građana. Smatraju da niski sigurnosni standardi ugrožavaju sigurnost građana, a izrazili su sumnju i zabrinutost što su nadležne službe sva tri puta ustvrdile da nije došlo do većeg narušavanja kvalitete zraka niti opasnosti od plinova nastalih kao produkt sagorijevanja.

Smatraju da je nužno postaviti više mjernih stanica u zapadnom dijelu Zagreba te u realnom vremenu objavljivati podatke o koncentracijama štetnih tvari u zraku s uputama kako se treba postupati da se zaštiti. "Učestali akcidenti su upozorenje da gospodarenje otpadom mora ostati u domeni javnih tvrtki, zbog veće razine kontrole i poštivanje sigurnosnih standarda", ističu.

Podsjetili su na medijska nagađanja o namjeri da se privatizira uslugu odvoza komunalnog otpada, gdje se spekuliralo kako je za taj taj posao izuzetno zainteresiran C.I.O.S. Zelena akcija smatra kako je krajnje vrijeme za suspenziju rada postrojenja CE-ZA-R, reviziju rada službi koje mjere onečišćenje zraka kao i objavu svih ugovora između C.I.O.S.-a i Grada, što je u javnom interesu. Kazali su da C.I.O.S. zbog ove nesreće neće imati troškove daljnjeg zbrinjavanja otpada jer je izgorio te izrazio sumnju u slučajnost zapaljenja.

C.I.O.S. - izgorjelo oko 2.000 tona drvenog otpada

C.I.O.S. grupa u utorak je izrazila žaljenje što je do incidenta došlo ističući da su u koordinaciji sa svima uključenima poduzeli "sve što je potrebno za zaštitu ljudi, okoliša i imovine u zadanim okolnostima".

Procjena je da je požar zahvatio oko 2.000 tona otpadnog materijala, od čega oko pet stotina tona drvenih paleta, a ostalo je namještaj. Površina obuhvaćena požarom je oko 100 puta 100 metara. U požaru nema ozlijeđenih, a materijalna šteta je minimalna, kažu u C.I.O.S.-u. Ranije su izvijestili da je požar koji je buknuo u ponedjeljak oko 20,30 sati možda podmetnut.

Gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama poslijepodne je izvijestio da je požar u pogonu tvrtke C.I.O.S. koja prikuplja i prerađuje industrijski otpad na zagrebačkom Jankomiru u potpunosti lokaliziran.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREB, požar, CIOS, jankomir, zelena akcija, zagreb je naš, zelenjava