Hrvatska

PREDSJEDNICA GRABAR-KITAROVIĆ: Sporazum MVEP-a i HGK-a prvi je korak u modernizaciji diplomacije

Grabar-Kitarović je kazala kako Hrvatska ima dobre gospodarske odnose samo s tradicionalnim trgovinskim partnerima, što se većinom odnosi na susjedne zemlje i bliže okruženje unutar EU-a, za razliku od nekih drugih bivših tranzicijskih zemalja.

FOTO: HGK/Twitter
Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Hrvatska gospodarska komora (HGK) usuglasili su i parafirali u petak ujutro sporazum koji predstavlja prvi korak u modernizaciji hrvatske diplomacije, posebice one okrenute gospodarstvu, izjavila je u petak u Zagrebu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na konferenciji "Izazovi hrvatske gospodarske diplomacije".

"Vjerujem da je ovo prvi korak u modernizaciji i pomlađivanju naše diplomacije, posebice one okrenute gospodarstvu. Ona mora služiti postizanju krovnih državnih gospodarskih ciljeva, većoj zaposlenosti kroz povećanje izvoza hrvatskog gospodarstva i kvalitetnih greenfield ulaganja", rekla je predsjednica u svom obraćanju sudionicima konferencije u organizaciji Jutarnjeg lista i HGK-a.

Grabar-Kitarović je kazala kako Hrvatska ima dobre gospodarske odnose samo s tradicionalnim trgovinskim partnerima, što se većinom odnosi na susjedne zemlje i bliže okruženje unutar EU-a, za razliku od nekih drugih bivših tranzicijskih zemalja koje se mogu pohvaliti snažnim tržištima i kvalitetnim greenfield ulaganjima. To je prvenstveno rezultat kvalitetne sveobuhvatne državne gospodarske strategije a jednim dijelom i rezultat ili indikator kvalitete i učinkovitosti gospodarske diplomacije, kazala je.

Usporedba RH s konkurencijom daje porazne rezultate, nastavila je predsjednica. "Nismo konkurentni".

Dodala je da se veleposlanici sve više trebaju i moraju baviti javnom i gospodarskom diplomacijom.

"Politika MVEP-a u posljednjih godinu dana pokazuje kako se konačno kreće u pravom smjeru. Gospodarska diplomacija stavlja se na vrh prioritetnih zadataka vanjske politike, a vrata ministarstva vanjskih i europskih poslova i naših diplomatsko-konzularnih predstavništava otvaraju se za druge državne i javne institucije koje imaju čime pridonijeti postavljenom cilju nakon nekoliko godina promašenih nastojanja za isključivošću i samodostatnošću Zrinjevca u ovim poslovima", istaknula je.

Ona je pozdravila usuglašeni ugovor između ministarstva vanjskih i europskih poslova i HGK-a rekavši da se njime "čini korak koji omogućuje pravu sinergiju naše službe vanjskih poslova i kompetencija iz institucija koje se cijeli svoj vijek bave gospodarstvom i suradnjom s vanjskim tržištima". Kazala je da upravo taj model odlikuje veliki broj stranih veleposlanstva u RH već dugi niz godina.

"Prvi je zadatak hvatanje koraka s konkurencijom a nakon toga trebamo krenuti u zauzimanje mjesta među najboljima. Vjerujem da je sporazum između ministarstva i HGK-a prvi korak k tome", izjavila je predsjednica.

Predsjednik HGK-a Luka Burilović rekao je u svom obraćanju na konferenciji da je današnji gospodarski razvoj nezamisliv bez internacionalizacije gospodarstva, poslovanja i gospodarske diplomacije koja je u razvijenim društvima i državama u potpunosti preuzela primat nad klasičnom diplomacijom.

"Zašto je to imperativ? Razloga je mnogo: jačanje izvoza, izravnih stranih ulaganja koja utječu na siguran i devizni priljev i servisiranje vanjskog duga i posljedično osiguravanje stabilne makroekonomske situacije i gospodarskog rasta", kazao je.

Po njegovim riječima, danas samo 15 posto hrvatskih tvrtki izvozi na strana tržišta i to najbolje pokazuje koliko je hrvatskim gospodarstvenicima potrebna pomoć pri izvozu za koji postoji puno veći potencijal.

"Trebamo što više međunarodnih zastupnika gospodarskih profila koji će odgovoriti na realne potrebe naših gospodarstvenika", naglasio je.

Također je napomenuo da im treba i puno snažnija financijska potpora pri internacionalizaciji poslovanja što je u istraživanju HGK-a kao ključni problem u izvozu istaknulo čak 84 posto hrvatskih tvrtki.

"Uspješnim austrijskim modelom ... austrijske su investicije u inozemstvu porasle za čak 332 posto. Preuzimanjem tog modela danas dogovorenim i parafiranim sporazumom o suradnji između MVEP-a i HGK-a ja bih rekao počinje nova era hrvatske gospodarske diplomacije. To znači da će u brojnim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, kako smo i dogovorili, raditi predstavnici HGK-a koji poznaju upravo taj dio tržišta, dakle zastupnici naših gospodarstvenika u tim dijelovima svijeta", istaknuo je.

Konferencija "Izazovi hrvatske gospodarske diplomacije" okupila je vodeće gospodarstvenike, ekonomske stručnjake, akademike i vladine dužnosnike u svrhu razmatranja mogućih pomaka prema najvažnijim izvoznim tržištima, kako u regiji, tako i na ostalim tržištima diljem svijeta, zatim iskustava stranih trgovinskih komora, kao i nove uloge i značenja HGK-a i MVEP-a u gospodarskoj diplomaciji.

Pozdravni govor na konferenciji održao je Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, a sudionicima su se također obratili državna tajnica ministarstva vanjskih vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i zamjenik glavnog direktora Sektora Advantage Austria Austrijske gospodarske komore Michael Otter.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

predsjednik RH, diplomacija, kolinda grabar kitarović, HGK, MVEP