Hrvatska

SABOR DOBIO NOVOG PREDSJEDNIKA: Sa 76 glasova ZA Gordan Jandroković izabran za novog predsjenika Hrvatskog Sabora

Gordan Jandroković izabran je za novog predsjednika Sabora sa 76 glasova 'za' i 13 'protiv'. Nije bilo suzdržanih.

Piše: PolitikaPlus

Šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izvijestio je danas kako HDZ ima prikupljenih 76 zastupničkih potpisa za predsjednika Hrvatskog sabora, a na to bi mjesto trebao doći Gordan Jandroković.

Želim se zahvalitit na povjerenju svima - i onima koji su bila 'za' i koji su bili 'protiv', ali i onima koji su otišli iz Sabornice. Ovo je velika čast i odgovornosot, posebno u trenucima. kada se traži smirenost i odgovornost. Sada su stvoreni uvjeti za kontinuitet rada visokog doma .

Ovo je prvi korak, a očekujem da će nakon lokalnih izbora premijer predložiti i nove ministre. Time će se stvoriti svi uvjeti za ispunjenje zadanih ciljeva. Obećajem da ću raditi na očuvanje političkih vrijednost, političkog prularizma, očuvanje manjinskih prava...

Pozivam vas se na odgovornost, merđusobno uvažavanje, izbjegavanju uvredljivih govora. Budimo korektni, time ćemo poslati najbolji poruku javnosti rekao je Jandroković u uvodnom govoru.

Ivan Pernar danas kad se izglasa Gordan Jandroković za predsjednika Sabora, svjedočit ćete civilizacijskog sramoti - poručio je Pernar.

Ovdje ima ljudi koji samostalno razmišljaju, jedan od njih je do jučer bio i genral Glasnović. Jučer je rekao da neće biti ničija korisna budala, međutim, on danas ovdje sjedi, ne diže se, i bojim se da se neće ni dići. Bojim se da će on danas biti za gospodina Jandrokovića. Apeliram na njegovu savjest, gospodine Glasnoviću, imate priliku ući u povijest kao čovjek koji je pokazao svoj stav te ga pozvao da ipak da glas protiv. Gospodine Glasnović, ako ne pritisnete zeleno svjetlo, ući ćete u povijest kao čovjek koji je lupio šakom o stol i reći neće komunisti udbaši voditi Hrvatsku  poručio je Pernar

Podsjetio je i Tomislava Sauchu za što će glasovati ako da glas za Jandrokovića. Pokažite im svoj stav, poručio je Pernar s govornice.

Matić o odlasku u Irsku i Bulju koji sad 'priča loše o onima koje je nekoć lizao'

Rasprava je krenula u smjeru koji se, kao i obično, ne tiče striktno teme - odnosno gospodinu Jandrokoviću. U ovim trenucima Predrag Matić i Miro Bulj se prepucavaju oko toga tko koga liže i zašto se Matić ne seli u Irsku.

Matić napao Glasnovića zbog 'cjenika': 'Jesam ja za ovo krvario gaće po Vukovaru?'

Predrag Matić (SDP) rekao je da je na društvenim stranicama Željka Glasnovića objavljen cjenik u pet točaka o tome koliko košta njegov potpis te da je na cjeniku i potpis premijer Plenkovića. Glasnović je na Facebooku, naime, objavio sliku dokumenta sa svojim uvjetima, a dokument su osim Plenkovića i Glasnovića potpisali i ministar branitelja Tomo Medved i državna tajnica u MVEP-u Zdravka Bušić.

"To nije dogovor HDZ-a s Glasnovićem, nego dogovor Vlade. Fali još samo pečat", rekao je Matić, dodajući da je Željko Sabo završio u zatvoru zbog sitne love, a ovdje se po njemu radi o većim iznosima. 

"Jesam ja krvario gaće po Vukovaru i srbijanskim logorima da bi vi ovo nama danas radili?", upitao se.

 

Tražim stanku da se smire strasti, rekao je šef SDP-ova Kluba Arsen Bauk nakon što je rasprava SDP-ova Gordana Marasa i doslovno dignula na noge nezavisnog Željka Glasnovića, ali i Ivicu Mišića (PH).

Ovo je vrijeme razotkrivanja, ustvrdio je Maras zapitavši se tko bi pomislio da će general Glasnović jučer otići, a danas se vratiti, baš kao i Bruna Esih, očito aludirajući na Glasnovićev potpis na prijedlogu za izbor Jandrokovića. To je iznerviralo Glasnovića koji se ustao iz klupe i dovikivao mu, no što točno nije se čulo.

Maras je, međutim, tvrdio da mu prijeti. "Prijeti mi", izjavio je SDP-ov zastupnik, "nitko vam nije prijetio", uzvratio mu je predsjedavajući Željko Reiner (HDZ).

Sram vas bilo kako vodite sjednicu, povikao je Maras, a Reiner mu uzvratio da se ne dere na njega, te mu dao jednu, pa drugu opomenu, no Maras se nije dao, a kroz sveopću galamu probijale su se njegove rijeći "sve za glas, glas ni za što". Radite skandal, nepristojni ste, uzvratio mu je Reiner.

Maras se okomio i na Mišića čiji je potpis na prijedlogu da se Jandrković izabre za predsjednika Sabora, prozivajući ga da je "do zadnjega držao štangu Karamarku".

Mišić mu je uzvratio da je "čisti populist koji ne zna ništa", a u sve se uključio Bauk smirujući situaciju zahtjevom za stankom.

Obrazlažući prijedlog Kluba HDZ-a da se Jandroković izabere za predsjednika Sabora, Branko Bačić je istaknuo kako Jandroković ima dugogodišnje političko iskustvo, ovo mu je peti mandat, bio je ministar vanjskih poslova, potpredsjednik Vlade kada je Hrvatska postala članica NATO-a...

Siguran sam da će dužnost obnašati časno, dostojanstveno i odgovorno, rekao je Bačić navodeći da njegov izbor potpisima podržava 76 zastupnika. Među njima su i nezavisni Marin Škibola, Željko Glasnović i Tomislav Saucha.

Sabor je prije toga i formalno razriješio Božu Petrova dužnosti predsjednika Sabora.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

arsen bauk, rasprava, stranke, sabor