Zagreb

NOVI ZAGREB: U Podbrežju niču prve zgrade sa 208 stanova za prodaju znanstvenim novacima

Piše: PolitikaPlus

U Novom Zagrebu niče novo naselje nazvano Podbrežje. Riječ je o naselju kojim Grad Zagreb pomaže stambenom zbrinjavanju znanstvenih novaka i djelatnika Sveučilišta u Zagrebu, a ujedno se grade i stanovi za smještaj socijalnih kategorija građana te za javni najam.

Izgradnja Podbrežja ukazuje na to da je Grad Zagreb prepoznao važnost ostanka znanstvenika u Zagrebu, pa se ovaj projekt može gledati i kao konkretna mjera u borbi protiv njihovog iseljavanja. Naime, Grad Zagreb će sufinancirati kamate za znanstvene djelatnike koji zadovolje uvjete za prvih deset godina kreditiranja, a u tu je svrhu predviđeno ukupno 3.000.000 eura za 208 stanova.

Prof. dr. sc.Gojko Bežovan, jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za socijalnu politiku i redoviti profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, također vidi veliki potencijal u ovom projektu. “Stanovi su danas nepriuštivi, osobito mladim ljudima. Ovaj projekt je određena socijalna investicija, ulaganje u stambeno zbrinjavanje pod povoljnijim uvjetima.”, kaže profesor Bežovan.

Naselje Podbrežje nalazi se u Novom Zagrebu, a u planu je izgradnja 11 samostojećih stambenih zgrada na 9 etaža uz jednu poslovnu na 35 etaža. Gradit će se i svi prateći objekti potrebni za komforan suvremeni način života: škole, vrtići, dvorana s bazenom, dječji vrtići, parkovi i igrališta.

“Stanovi su adekvatni za mlade obitelji, ima ih različitih, od jednosobnih do troipolsobnih. Uređenje naselja bit će funkcionalno i imat će socijalnu infrastrukturu kojom će se povećati kvaliteta života ne samo u tom naselju, već i u susjednim naseljima. U stanovima s kamatom koju će na rok od 10 godina subvencionirati Grad umanjit će se cijena. Ona sada iznosi oko 1460 eura po četvornom metru, a na to ide još i subvencija, dok se cijena kvadrata u sličnim naseljima već kreće oko 1800 eura.”, dodaje profesor Bežovan.

Od preostalih četiri stotine stanova koji se trenutno grade, polovica je namijenjena socijalnom, a polovica javnom najmu. To ne znači da stanovi za najam nisu potencijalno zanimljivi mladim znanstvenicima, upravo suprotno smatra profesor Bežovan: “Jedan dio stanova predviđen je za javni najam, a ljudi iz akademske zajednice imat će tu određeno prvenstvo. Cijene najma neće biti niske kao u stanovima za socijalni najam, ali će biti niže nego kod klasičnog podstanarstva. Neće biti niti neizvjesnosti za najmoprimce, jer će se ugovori potpisivati na pet godina, a uredni korisnici moći će ih produžiti. To je važno za obitelji s djecom, jer vam se kao podstanaru može dogoditi da upišete djecu u školu ili vrtić u naselju, a onda vam vlasnik stana iznenada otkaže i nađete se u problemu.”

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NAJAM STANOVA, ZNANSTVENI NOVACI, STANOVI, NOVI ZAGREB, PODBREŽJE, GRAD ZAGREB