Scena

KI BI, DA BI: Živio kralj Charles - BBC snimio dramu o kaosu nakon kraljičine smrti

Istodobno vojvotkinja Kate kuje zavjeru protiv novoga kralja kako bi osigurala prijestolje svom suprugu, princu Williamu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Što se događa nakon što umre britanska kraljica? BBC je u novoj drami već stavio krunu na Charlesovu glavu i pokrenuo zaplotnjačke igre u kraljevskoj obitelji.

Stigao je i taj dan. Kraljica Elizabeta II. je mrtva. Njezino beživotno tijelo leži u lijesu, a oko odra se okupila kraljevska obitelj.

Princ Charles, njezin nasljednik, oklijevajući prihvaća krunu. Zna kakvo ga breme čeka.

Tako počinje nova i kontroverzna BBC-jeva produkcija "Kralj Charles III.". Film kao premisu uzima temu koja je dugo bila tabu za britansku javnost - smrt kraljice Elizabete II.

Program je i prije premijere 10. svibnja izazvao snažne reakcije. Mnogi se pitaju je li u pitanju umjetnička drama ili provokacija kraljevske obitelji.

Redatelj Rupert Goold bio je toga svjestan čim se prihvatio adaptacije hvaljene i gledane kazališne predstave Mikea Bartletta.

"Televizijsko gledateljstvo je mnogo šire. Ali nadam se da će oni koji program unaprijed smatraju antimonarhističkim ipak pogledati film jer je izbalansiran", rekao je Goold uoči prikazivanja.

Film ne govori samo o izmišljenoj smrti kraljice, nego i o kaosu koji je uslijedio. Nekoliko dana poslije preuzimanja trona Charles odbija potpisati zakon koji ograničava slobode medija i time izaziva masovne prosvjede i ustavnu krizu.

Istodobno vojvotkinja Kate kuje zavjeru protiv novoga kralja kako bi osigurala prijestolje svom suprugu, princu Williamu.

BBC je uoči premijere nastojao utišati moguće kontroverze. "Publika zna razlučiti stvarnost od fikcije", priopćili su iz te kuće.

Buckinghamska palača nije se očitovala o filmu. Njezin glasnogovornik ponudio je dobro poznatu frazu - "bez komentara".