Hrvatska

VRLO VJEROJATNO OZBILJNIJE NEGO PRAVA STVAR: U Saboru u ponedjeljak simulirana sjednica

Simulirana sjednica je sastavni dio kurikuluma Građanskog odgoja i obrazovanja kojim se promiče učenje za aktivno i odgovorno građanstvo i razvija demokratska politička kultura među mladima.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatski sabor će u ponedjeljak, 15. svibnja po peti put biti domaćin simulirane saborske sjednice za učenike srednjih škola, a sudjelovat će 153 učenika iz dva učenička doma i 33 srednje škole koji će na sjednici "donijeti" Zakon o mirenju.

Srednjoškolci će simulirati zastupnički rad, od rada u klubovima i odborima do plenarne rasprave i podnošenja amandmana, odnosno izglasavanja samog zakona, kaže Ružica Šimunović, voditeljica saborske Službe za građane koja s Agencijom za odgoj i obrazovanje (AOO) organizira sjednicu.

Simuliranoj sjednici, koja će 'trajati' 90 minuta, prethodile su duge i temeljite pripreme. Učenici su mjesecima radili s profesorima koji su prije toga pohađali pripremne stručne skupove i savjetovanja, te radionice na kojima su dobili metodičke upute kako raditi s učenicima, tumači Šimunović.

Iako se održava po peti put, zanimanje i učenika i škola za sudjelovanjem na Simuliranoj saborska sjednici i dalje je veliko, a pojačava ga činjenica da simulirana sjednica omogućuje oživotvorenje načela o projektom radu i međupredmetnom povezivanju sadržaja u školama, ističe Šimunović i navodi kako pripreme za sjednicu uključuju nastavnike politike i gospodarstva, sociologije, stranih jezika, književnosti...

Osim toga, simulirana sjednica je sastavni dio kurikuluma Građanskog odgoja i obrazovanja kojim se promiče učenje za aktivno i odgovorno građanstvo i razvija demokratska politička kultura među mladima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SREDNJOŠKOLCI, SABOR, SIMULIRANA SJEDNICA SABORA, MARKOV TRG