Hrvatska

'ŽRTVE RADNOG LOGORA VALPOVO': Komemoracija pripadnicima njemačke nacionalne manjine

Piše: PolitikaPlus

Njemačka zajednica Zemaljska udruga podunavskih Švaba u subotu je, kod spomenika žrtvama radnog logora Valpovo, na valpovačkom groblju, obilježila Dan progona pripadnika njemačke nacionalne manjine, od strane komunističkih vlasti.

Nakon završetka 2. svjetskog rata, pod teretom kolektivne krivnje za nacističke zločine, komunističke vlasti započele su organizirani progon pripadnika njemačke nacionalne manjine, a najveći logor bio je u Valpovu, gdje je, prema podatcima ove Udruge, zbog nehumanih i teških uvjeta, umrlo oko dvije tisuće civila.

Izvršna direktorica udruge Renata Trischler kazala je kako komemoracijom žrtava šalju poruku da je genocid i istrebljivanje pripadnika jednog naroda, samo zato što su drugačiji, stvar koje se treba prisjećati i obilježavati, kako se više nikada ne bi ponovila.

Ocijenila je kako je potrebno upozoravati na ova događanja i prisjećati se svih nedužnih žrtava, koje su neopravdano stradale temeljem kolektivne krivnje, samo zato što je Njemačka izgubila 2. svjetski rat, zbog čega je Udruga postavila spomen-obilježja na najvećim mjestima stradavanja Nijemaca - Krndiji, kod Đakova, i Valpovu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KOMUNISTIČKI ZLOČINI, NJEMCI, LOGOR