Mojbiz

DALEKI ISTOK: Stotine tisuća računala u Kini pogođene globalnim kibernetičkim napadom

Pogođeno je najmanje 29.372 institucija, od vladinih tijela do bolnica i sveučilišta, objavila je tvrtka Qihoo 360, jedan od najvećih proizvođača antivirusnog softvera u Kini.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Stotine tisuća računala i gotovo 30.000 institucija, uključujući vladine agencije, pogođeno je u Kini globalnim kibernetičkim napadom koji je počeo u petak, objavili su kineski stručnjaci za kibernetičku sigurnost.

Pogođeno je najmanje 29.372 institucija, od vladinih tijela do bolnica i sveučilišta, objavila je tvrtka Qihoo 360, jedan od najvećih proizvođača antivirusnog softvera u Kini.

Širom svijeta pogođene su stotine tisuća računala, od Rusije preko Španjolske i Meksika do Vijetnama, a posebno u Europi.

Napad je izveden takozvanim ucjenjivačkom softverom koji koristi bug u Windowsima da bi blokirao računalo, a za deblokadu traži određen iznos u bitcoinima.

Qihoo 360 je u nedjelju objavio da se malver proširio posebno brzo po institucijama visokog obrazovanja, pogodivši više od 4000 sveučilišta i istraživačkih centara.

Zbog toga su deseci kineskih sveučilišta tijekom vikenda izdali upozorenja i preporučili studentima da isključe internet prije nego upale računala.

Razmjeri štete nisu objavljeni i kineske vlasti jako su diskretne s tim u vezi.

Nacionalna agencija za kibernetičku sigurnost u ponedjeljak je objavila da se malver širi zemljom, ali jako sporim ritmom.

PetroChina, državna naftna kompanija, objavila je da je u subotu morala na 12 sati isključiti mreže koje povezuju benzinske crpke jer je zakazalo elektroničko plaćanje. U nedjelju navečer oko 80 posto mreže bilo je ponovno u funkciji.

Službeni mediji izvijestili su u ponedjeljak da su policijske uprave u nekoliko velikih gradova suspendirale aktivnosti osim hitnih intervencija, no nije poznato je li to povezano s ovim napadom.

Japanski konglomerat Hitachi također je imao problema s "nestabilnim" računalnim mrežama, što je poremetilo elektroničke komunikacije, ali se nije odrazilo na proizvodnju, rekao je jedan neimenovani izvor iz kompanije.

U Japanu je pogođeno oko 2000 računala u 600 poduzeća i organizacija, po japanskim vlastima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KINA, kibernetički napad, hakerski napad, ransomware