Zagreb

ZAGREB OD PRIJESTOLNICE SMEĆA DO ZELENE METROPOLE: U Hrvatskoj ne postoji konzistentna politika gospodarenja otpadom

Na tribini su kandidati za gradonačelnika Grada Zagreba javnosti iznijeli svoje stavove o rješavanju problema gospodarenju otpadom.

FOTO: Zelena akcija/Twitter
Piše: Ivana Vranješ

Zbrinjavanje komunalnog otpada jedna je od komunalnih usluga koja bitno utječe na kvalitetu života građana. U gospodarenju komunalnim otpadom  u Zagrebu postoje brojni  problemi, od neadekvatnog sustava odvajanja, gomilanja smeća na Jakuševcu, ilegalnih odlagališta u blizini izvora pitke vode, nepravedne nametnute naplate, guranje projekta  skupe spalionice otpada...

S obzirom  da  Zagreb nema važeći Plan gospodarenja otpadom, jedan od prvih zadataka nove gradske vlasti će biti njegovo donošenje. U suprotnom, budući da se bliže rokovi za ispunjavanje  ciljeva odvajanja i smanjenja odlaganja otpada, sve će pasti na leđa građana kroz plaćanje visokih  kaznenih penala, upozoreno je na tribini  Zelene akcije Zagreb od prijestolnice smeća do zelene  metropole.

Na tribini su kandidati za gradonačelnika Grada Zagreba javnosti iznijeli  svoje stavove o rješavanju  problema gospodarenju otpadom.

„Gospodarenje otpadom postaje  sve  važnija gospodarska djelatnost i  doprinosi rastu BDP-a . Riječ je o kružnoj ekonomiji . Odvajanjem otpada koji se može reciklirati  i ponovno upotrijebiti  stvaraju se dodatna radna mjesta. No, na razini grada niti  države  ne postoji u Hrvatskoj konzistentna politika gospodarenja otpadom“, rekao je  Ivan Lovrinović, kandidat za gradonačelnika Promijenimo Hrvatsku i Živi zid. Naglasio je kako  u svojoj predizbornoj kampanji stalno govori  da je Jakuševac tempirana ekološka  bomba. Zalaže se  za odvajanje otpada na kućnom pragu, jer  90 posto otpada koje građani  bacaju moguće je iskoristi, a danas se u Zagrebu reciklira samo 25 do 30  posto otpada dok u visoko razvijenim  zemljama od 70 do 90 posto.

„Primarnu selekciju otpada na kućnom pragu treba porezno stimulirati . Također  prema našem programu građani koji u reciklažna dvorišta donose otpad dobivali bi vaučer  određene vrijednosti po težini otpada i time bi  plaćali dijelom i  komunalne obveze. To je jedna nova politika“, izjavio je Lovrinović. Naglasio je da koalicija čiji je on  kandidat za  gradonačelnika protivi se  gradnji spalionice otpada, jer je grad već dovoljno zagađen.

„U Zagrebu treba hitno  reorganizirati sustav odvoza otpada. Miješani komunalni otpad treba odvoziti  rjeđe, a češće početi odvoziti papir, plastiku i biootpad“ rekao je Slaven Dobrović, bivši ministar  zaštite okoliša koji je na tribini  sudjelovao u ime Mostovog kandidata za gradonačelnika Marka Sladoljeva. Napomenuo je da je potrebno hitno organizirati reciklažni centar sa sortirnicama, te uspostaviti sustav recikliranih  dvorišta.

„U Zagrebu treba  uvesti  novi  sustav prikupljanja otpada, a to je sustav od vrata do vrata, odvojeno prikupljanje otpada, a ono što je inovativno u našem programu  je burza otpada, jer bez te burze, bez  plasmana iskorištenih komponenti iz otpada, taj otpad će ponovno završiti na Jakuševcu. Protiv smo spalionice  otpada. Zalažemo  se da se sekundarne sirovine  izdvoje na kućnom pragu, sortirnicama ili postrojenjima za obradu otpada i da se takav otpad posredstvom burze plasira u gospodarstvo“, rekao  je Mirko  Budiša, član stručnog tima kandidatkinje Sandre Švaljek.

„Zagreb je europska prijestolnica smeća. Kad je riječ o prikupljanju, recikliranju, kompostiranju otpada, po izvješću  Europske  unije Zagreb je najgori glavni grad, a najbolji grad je Ljubljana, rekao je Tomislav Tomašević, kandidat  za gradonačelnika iz platforme Zagreb je naš.

Prijedlozi Zelene akcije su da se u što kraćem vremenu donese  Plan gospodarenja otpadom, da se  građanima  približi sustav odvajanja otpada, da se naprave postrojenja za sortiranje, recikliranje i kompostriranje otpada, te da se unaprijedi  sustav  gospodarenja otpadom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sandra švaljek, most, živi zid, zagreb je naš, zagrebački izbori, zelena akcija, ZAGREB