Zagreb

ZAGREB: 'Dan bioraznolikosti' u parku Maksimiru

Događanje organiziraju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, Javna ustanova Maksimir i Program Ujedinjenih naroda za razvoj u povodu 22. svibnja, Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj te 21. svibnja, Dana Nature 2000.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Cjelodnevno edukativno-informativno događanje za građane "Dan bioraznolikosti" održat će se u subotu od 11 do 17 sati u zagrebačkom parku Maksimir.

Događanje organiziraju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, Javna ustanova Maksimir i Program Ujedinjenih naroda za razvoj u povodu 22. svibnja, Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj te 21. svibnja, Dana Nature 2000.

Cilj je događanja kroz brojne vođene ture i izložbe te interaktivne igre i radionice na otvorenom educirati posjetitelje o važnosti očuvanja bioraznolikosti i uspostave održivog turizma u kontekstu zaštite prirode, što je i glavna tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana bioraznolikosti. Osim toga, u sklopu događanja bit će predstavljen i novi web shop Parkova Hrvatske.

Svoje će aktivnosti u Maksimiru, između ostalih, predstaviti i svih osam nacionalnih parkova i 11 parkova prirode, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Javna ustanova Maksimir, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, National Geographic, Zoološki vrt grada Zagreba, WWF Adria, Narodno sveučilište Dubrava – Ekoklub, Udruge BIOM i Hyla, Hrvatsko geološko društvo, Udruga Hrvatski rendžer te županijske javne ustanove za zaštitu prirode.

Posjetitelji će se moći upoznati s ponudom i aktivnostima svih 19 hrvatskih parkova, pojedinim životinjskim vrstama poput ptica i paukova, biljnim vrstama Maksimira te fosilima, a djeca će imati prilike osvojiti nagrade u nagradnoj igri "Potraga za prirodnim blagom – uhvati biološku raznolikost", koja počinje u 11,30 sati.

Međunarodni dan bioraznolikosti, koji se obilježava 22. svibnja, proglasili su Ujedinjeni narodi kako bi upozorili na bioraznolikost kao globalnu vrijednost od neprocjenjivog značenja za sadašnje i buduće naraštaje. Istog dana Republika Hrvatska obilježava Dan zaštite prirode, proglašen još 2003. godine, dok se od ove godine 21. svibnja u Europi obilježava kao Dan Nature 2000.

I u zagrebačkom Zoološkom vrtu u subotu, 20. svibnja, obilježit će se Međunarodni dan bioraznolikosti, programom za građane od 10 do 18 sati. Bit će otvorena i izložba "Veleposlanici za biološku raznolikost".

U nedjelju, 21. svibnja "Šišmiš party" u špilji Veternici

A u nedjelju, 21. svibnja, povodom Tjedna hrvatskih parkova, Javna ustanova Park prirode "Medvednica" građane poziva na "Šišmiš party" koji organizira u špilji Veternici i kod planinarskog doma Glavica s početkom u 10 sati.

Građani će moći posjetiti špilju Veternicu, od 10 do 17 sati. Posjeti špilji organizirani su na svaki puni sat. U toj špilji zabilježeno je čak 18 vrsta šišmiša, a njih 12 stalno zimuje u Veternici.

Bit će organiziran i "Šišmiš sajam" na kojem će se predstaviti Park prirode Medvednica, udruge Tragus i zagrebački Zoološki vrt. Također, brojne besplatne radionice i igre za djecu, akcija "Usvoji šišmiša", te ponuda suvenira i domaćih proizvoda s područja Parka.

Od 18 do 19,30 sati posjetitelji će moći uživati u akustičnom glazbenom nastupu u koncertnoj dvorani špilje Veternice.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

maksimir, Dan bioraznolikosti, ZAGREB, VETERNICA