Turizam

JADRAN: Park prirode Lastovsko otočje dobilo dva info kioska

Kioske je izradila hrvatska tvrtka Siže Kupres d.o.o. iz Samobora iz koje su otpremljeni prema Lastovu.

Piše: PolitikaPlus/Hina
Park prirode Lastovsko otočje dobio je dva info kioska za potreba informiranja posjetitelja i kontrolu naplate ulaznica, a novac je osiguran u sklopu Projekta integracije u EU Natura 2000, izvijestilo je u subotu Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Info kiosci, čija je ukupna vrijednost 648.250,00 s PDV-om, bit će postavljeni na lokacijama Ubli i Zaklopatica koje osiguravaju adekvatne uvjete za aktivnosti informiranja posjetitelja i prodaju suvenira, informativnih materijala i karata za području PP Lastovsko otočje. Za obavljanje navedenih aktivnosti unutar tipskih modula predviđen je mobilni pult te prostor za odlaganje i prezentaciju proizvoda i informativnih letaka, dodaje se u priopćenju.


Ministarstvo ističe da se pri opremanju javih prostora područja nacionalnih parkova i parkova prirode vodi briga o visokim ekološkim standardima, zahtijeva se primjena ekoloških materijala i primjena sustava obnovljivih izvora energije, a pri tome imajući u vidu jedinstvenu oblikovnu i prepoznatljivu vizualnu cjelinu u skladu s jedinstvenim vizualnim identitetom „Parkovi Hrvatske“.

Pomoćnik ministra za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer rekao je za info kioske da su  multifunkcionalni, energetski neovisni,  imaju solarne panele, mini vjetroelektrane i baterije. Radi se o hrvatskom dizajnu i proizvodu. Oni su pomoći Parku prirode u izgradnji cjelovitog sustava posjetiteljske infrastrukture te provođenju održive politike upravljanja parkom temeljene na principima održivog turizma i razvoju modela očuvanja prirodnih vrijednosti zaštićenog područja, navodi se, uz ostalo, u priopćenju.

Kioske je izradila hrvatska tvrtka Siže Kupres d.o.o. iz Samobora iz koje su otpremljeni prema Lastovu.

Financijska sredstva za info kioske osigurana su u sklopu Projekta integracije u EU Natura 2000 koji je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pokrenulo 2011. radi pružanja podrške nacionalnim parkovima, parkovima prirode i županijskim javnim ustanovama u upravljanju zaštićenim prirodnim vrijednostima pri implementaciji ciljeva europske ekološke mreže Natura 2000 u njihove investicijske programe.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

OTOCI, LASTOVO, JADRAN, Park prirode Lastovsko otočje