Hrvatska

Misa u čast blaženog Alozija Stepinca: Andrej Plenković - Ovo je lijepo domoljubno okupljanje

Piše: IVANA VRANJEŠ

Preko 500 hodočasnika, gradiščanskih Hrvata   u nedjelju u Zagrebačkoj  katedrali sudjelovalo je  na svetoj  misi u čast blaženiku Alojziju Stepincu. Misu na gradišćanskom jeziku predvodio je  željezanski  biskup, mons Egidije Živković.

Misno slavlje uveličao je  zbor gradišćanskih Hrvata „ Pax et Bonum“ kojeg čine  150 članova  iz Austrije, Mađarske i Slovačke. Misi su nazočili predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Vlade Andrej Plenković i drugi visoki dužnosnici.

„ Prije par tjedana bio sam u Beču, gdje sam se susreo s predstavnicima  gradišćanskih Hrvata. Prije dva mjeseca primo sam  biskupa Živkovića koji mi je najavio ovo krasno  hodočašće Hrvata iz Gradišća, Mađarske, Austrije i Slovačke. To je lijepo domoljubno okupljanje, vidite koliko je gradišćanskih Hrvata željelo da održi vezu s domovinom, kulturom, vjerom i tradicijom“, izjavio je novinarima premijer Plenković.

 Studentica u Beču  Tereza Grandić pjeva u zboru, a Hrvatsku je posjetila već nekoliko puta.

 „ Drago mi je kad  dođem u Hrvatsku. Ovdje imam mogućnost  da poboljšam znanje hrvatskog jezika.  Gradišćanski Hrvati njeguju  hrvatsku kulturu na svaki način, nije uvijek lako, ali se trudimo“, rekla je Tereza.

„ U Hrvatskoj sam bio  puno puta i jako mi se sviđa ova zemlja. Mi, gradišćanski Hrvati  rado  dolazimo u Hrvatsku, jer je to naša stara  domovina i družimo se s drugim Hrvatima“ rekao je Marko Korbl.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrej plenković, alojzije stepinac, katredala, misa