Mislav Miholek

PANONSKI VIDICI - POSTIZBORNA ANALIZA: HDZ postojan, SDP slab, Čehok i Kerum se vratili, a NK Rijeka i Bandić jedini istinski pobjednici

Ako će biti izbora, rezultati će biti slični ovima. Doduše, mnogi zastupnici iz SDP-a duboko će razmisliti o prijevremenim izborima, jer skratiti sebi saborsku plaću tri godine prije roka, veliki je udarac na kućni budžet, a tendencija je da HDZ suvereno vodi u većini županija.

Piše: Mislav Miholek

Pred svake izbore na ovome mjestu pišem prognozu izbora. Ove godine i unutar ovoga kruga lokalnih izbora odrekao sam se toga luksuza, jer iskreno tko to može znati kako će netko glasati u ovoj zemlji. Lokalni izbori u Hrvatskoj su specifična ludnica u kojoj svi tvrde da su pobijedili. Iako u većini zemalja svijeta dominiraju lokalne teme, a to znači od vodovoda do kanalizacije, ovdje se uvijek, ali baš uvijek upliće ideologija na svim razinama, ali takvo je doba i to se događa širom Europe.
    
Zagrebački izbori su posebni. Milan Bandić sa svojih osvojenih 30,85% može biti jako sretan. Anka Mrak Taritaš ima pristojnih 24,49%, što joj je plafon, a jedina osoba koja je mogla ugroziti Bandića, Sandra Švaljek ima 19,14% iza kojih stoje glasači desnog centra i desnih liberala. U obračunu na desnici, Bruna Esih je tukla Dragu Prgometa s 10,98% nasuprot 5,60%. Ne treba pretjerano mozgat da desni centar, desni liberali i desnica neće glasati za Mrak Taritaš, a ona jedino može očekivati glasove od koalicije 'Zagreb je naš!'. Glasači Prgometa i Esih glasat će za Bandića samo da SDP i HNS ne dođu na vlast u Zagrebu, dok će glasači Sandre Švaljek ostati doma.
    
Puno zanimljivije je vidjeti gradsku skupštinu gdje bandićevci imaju 23,02%, SDP-HNS-trabanti 20,78%, Sandra Švaljek i HSLS 12,45%, HDZ je nakupio 11,95%, dok je tvrda desnica oko Esih dobila 8,23% i tvrda ljevica oko 'Zagreb je naš!' 7,64%, što znači da ekstremne opcije imaju oko 15%. Bandić je kao teflon, sve se njegove nepodopštine znaju, nema se više što izvući protiv njega, ali će biti zanimljivo gledati što ćemo sve doznati o Anki Mrak Taritaš, a znajući kako stvari funkcioniraju, bit će pregršt toga.
 

Treba vidjeti hoće li Split još jednom glasati kontra razuma i političke logike i dovesti sebe u specifičnu izolaciju kako to samo znaju napraviti Splićani.

HDZ je zapravo prošao sjajno s obzirom da je vladajuća stranka i da postoji tendencija kažnjava vladajućih na lokalnim izborima. U 13 županija imaju 6 sigurnih župana i šest osoba koje idu u drugih krug i relativni su pobjednici, a Darko Koren (bivši HSS) je u Koprivničko-križevačkoj vodeći, a podupire ga HDZ. SDP je osvojio dva županska mjesta, HNS jedno sigurno, jedno za drugi krug, IDS ima sigurno Istru u svojim rukama, a još je Damir Bajs odnio sigurnu pobjedu u Bjelovarsko-bilogorskoj, a podupire ga široka SDP-HNS koalicija, Zagrebačka je županija u rukama HSS-a.  Odnos na nacionalnoj razini je 13-7 u korist HDZ-a nasuprot šarolikoj lijevoj koaliciji, pa ispada da će HNS i SDP vrlo vjerojatno imati jednaki broj župana.
    
Posebna priča su povratnici. Ivan Čehok koji je prošao pokoje suđenje osvojio je 41,09%, a njegova lista 28,92% u Varaždinu, doslovce se digao iz političkih mrtvih. U Varaždinskoj županiji, opasno vreba na HNS u drugome krugu Radimir Čačić s 25,48%, a Kerum je osvojio 30,40% nasuprot Andri Krstuloviću Opari s 26,10%. Treba vidjeti hoće li Split još jednom glasati kontra razuma i političke logike i dovesti sebe u specifičnu izolaciju kako to samo znaju napraviti Splićani. Doduše, nekako će za tu situaciju biti kriv Zagreb, Dinamo, loše vrijeme, frizeri, već netko.
    
Most je drugi u dvije najjužnije županije, a moguća je detronizacija u stožernom gradu Metkoviću, jer znajući kapricioznost Jamba, taj će unajmiti autobus i razvoziti ljude u drugom krugu na birališta samo da sruši Most. U većem broju županija, mostovci su ušli u županijske skupštine, a od kajkavskih područja to im je uspjelo u županijama Zagrebačkoj i Karlovačkoj. Što će se događati s Mostom, to je stvarno enigma. S jedne strane su nepoderivi, s druge strane treće opcije u Hrvata prati loša sreća, najbolje je za to pitati laburiste.

Živi zid svoju agendu s nacionalne razine teško prenosi na lokalnu, izuzevši Karlovačku županiju, ali u više županija prošli su prag od 5%.

Nije se ništa posebno dogodilo, a demografija će i dalje biti glavni problem. O kojem se u izbornoj noći nije uopće govorilo.
 

Lokalni izbori dobra su provjera raspoloženja birača. Andrej Plenković zapravo može mirno spavati, jer omanji trijumf Brune Esih na zagrebačkoj razini nije odraz stanja na nacionalnoj razini. SDP nema baš nekih pretjeranih razloga za slavlje, a u Zagrebu je ujedinjena tvrda ljevica sakupila skoro osam posto, što govori jako puno, ali kao i kod HDZ-a, teško da mogu to napraviti izvan Zagreba, SDP ima vrlo jako organizaciju. HNS i IDS i  dalje drže svoje lokalne utvrde, HSS je zapravo u lošem stanju na lokalnoj razini. Kao što rekoh, prava enigma je Most koji je trenutno čardak ni na nebu ni na zemlji. Živi zid, iako nije pretjerano bio uspješan, svugdje je oko 5% i zapravo iako nije ništa pretjerano osvojio, pokazuje žilavost, oni su više stranka nacionalne, nego lokalne razine, ali ipak su dokazali da su politički faktor.

Ono što je najbolje, ništa se pretjerano nije dogodilo na nacionalnoj razini. Ako će biti izbora, rezultati će biti slični ovima. Doduše, mnogi zastupnici iz SDP-a duboko će razmisliti o prijevremenim izborima, jer skratiti sebi saborsku plaću tri godine prije roka, veliki je udarac na kućni budžet, a tendencija je da HDZ vodi u većini županija i to suvereno.

Nije se ništa posebno dogodilo, a demografija će i dalje biti glavni problem. O kojem se u izbornoj noći nije uopće govorilo.
    
Doduše, možda je važnije bilo ovo nedjelje da je NK Rijeka postala prvak, što je razveselilo riječku publiku, ali i jednako tako i većinu navijača NK Dinamo, što je valjda europski kuriziotet da se navijači drugoga na ljestvici vesele gubitku titule vlastitog kluba, ali ovo je Hrvatska. Tu nas ništa više ne iznenađuje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IDS, ŽIVI zID, HNS, MOST, HSS, HDZ, SDP, zagrebački izbori, lokalni izbori, ZAGREB, nk rijeka