Zagreb

ZAGREBAČKI IZBORI: Za većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini nužna je koalicija

Ulazak u Gradsku skupštinu i prelazak praga od pet posto 'za dlaku' je izmaknuo listi Mosta nezavisnih lista čiji je nositelj Marko Sladoljev (4,93 posto) i listi Živog zida i Promjenimo Hrvatsku s nositeljem Ivanom Lovrninovićem, koja je dobila 4,53 posto glasova.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U zagrebačkoj Gradskoj skupštini lista čiji je nositelj Milan Bandić (Stranka rada i solidarnosti i partneri) osvojila je 23,03 posto glasova, a lista čija je nositeljica liste bila Anka Mrak Taritaš (SDP, HNS i partneri) osvojila je 20,78 posto glasova pa će pobjednik u drugom krugu izbora za gradonačelnika Zagreba, za prevagu i podršku projektima u Gradskoj skupštini, koja ima 51 zastupnika, morati potražiti koalicijskog partnera.

U Gradsku skupštinu ušla je Nezavisna lista Sandre Švaljek koja je dobila 12,45 posto glasova, HDZ-ova lista čiji je nositelj bio Drago Prgomet 11,95 posto glasova te Kandidacijska lista grupe birača s nositeljicom Brunom Esih - 8,23 posto.

U Gradskoj skupštini u naredne četiri godine bit će i zajednička lista Zagreb je NAŠ!, NL, ORaH, RF, ZA GRAD koje je dobila 7,64 posto glasova.

Ulazak u Gradsku skupštinu i prelazak praga od pet posto "za dlaku" je izmaknuo listi Mosta nezavisnih lista čiji je nositelj Marko Sladoljev (4,93 posto) i listi Živog zida i Promjenimo Hrvatsku s nositeljem Ivanom Lovrninovićem, koja je dobila 4,53 posto glasova.

Na ove je izbore izašla je gotovo polovica Zagrepčana s pravom glasa - 47,62 posto ili njih 329.605, što je znatno više nego na prethodnim lokalnim izborima 2013. kad je glasovalo 30 posto birača u prvom krugu odnosno 26,45 posto u drugom krugu.

Zagreb je ove godine po izlaznosti bolji i od hrvatskog prosjeka (35,15 posto do 16 sati).

Milan Bandić je u prvom krugu izbora za gradonačelnika Zagreba dobio 30,87 posto glasova, a Anka Mrak Taritaš 24,48 posto.

Drugi krug izbora održat će se za dva tjedna.