Hrvatska

Hoće li Beljak ovo odbiti?: HSS od HDZ-a dobio više nego zanimljivu ponudu!

Piše: PolitikaPlus

Razgovori s HNS-om sada su vrhu HDZ-a u drugom planu, ali je suradnja s narodnjacima ostala jedna od opcija. HNS je HDZ-u nezgodan za suradnju jer bi moglo doći do raskola u stranci.

"HSS je naš prirodni saveznik i zajedno smo u europskim pučanima. Svi koji žele dobro Hrvatskoj trebaju biti razumni, slobodna su četiri ministarstva i sedam državnih tajnika, pa neka dobro razmisle", poručio je jučer Josip Đakić, član Predsjedništva HDZ-a. "To nama nude? HSS-u? Tko je to rekao?", iznenađeno je pitao Krešo Beljak, šef HSS-a kad je čuo Đakićeve riječi, piše Jutarnji list.

Sljedećih sedam dana fokus stranke Andreja Plenkovića bit će osvajanje HSS-ovih zastupnika - “operacija HSS” - kako je kolokvijalno nazivaju u HDZ-ovim krugovima, kojima je ipak suradnja s HNS-om, iskreno govoreći, manje simpatična. HSS-ov čelnik Beljak Đakiću je jučer nakon prvog iznenađenja uzvratio da mu je drago “što je on promijenio mišljenje o HSS-u u samo mjesec dana”. "U njegovoj Virovitičko-podravskoj županiji HSS je bio u suradnji s HDZ-om osam godina, a uoči lokalnih izbora htjeli smo obnoviti tu suradnju, no HDZ to nije htio, pa me sada Đakić ugodno iznenadio", rekao je Beljak te ponovio da su oni trenutačno partner SDP-a, ali u istoj rečenici je naveo da “novi izbori nisu dobro rješenje”.

Jesu li HSS-ovci omekšali pregovaračku poziciju oko preslagivanja parlamentarne većine? Postoji li šansa za njihov povratak HDZ-u ili će prije na nove izbore? "Najvjerojatnije ćemo na nove izbore", rekao je Beljak, ponavljajući da to neće biti njihova krivnja ako se dogodi. Na pitanje pregovaraju li s HDZ-ovcima, Beljak odgovara: - Razgovaramo sa svim strankama.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdz, krešo beljak, hss