Hrvatska

DANI OTVORENIH VRATA UDRUGA: Andrej Plenković - Uloga civilnog društva je važna kao svojevrsni korektiv, signal za političke stranke o brojnim pitanjima

'Kad je riječ o financijskoj pomoći 2015. imali smo 36 tisuća različitih programa i projekata udruga, a milijardu i 672 milijuna kuna je alocirano za udruge i organizacije civilnog društva. S takvom ćemo podrškom i nastaviti.'

Piše: Ivana Vranješ

Predsjednik Vlade  RH Andrej Plenković u četvrtak u Zagrebu je sudjelovao na svečanom otvaranju trodnevne  manifestacije  Dani otvorenih vrata udruga 2017 godine. Manifestaciju već šestu godinu  za redom organizira Ured za udruge Vlade RH, a kroz više od 430 različitih događanja  udruge širom Hrvatske  građanima će predstaviti svoje programe i aktivnosti.

Poseban naglasak ove godine je na predstavljanju  rezultata projekata i programa udruga financiranih sredstvima iz javnih izvora kako bi se pridonijelo još većoj otvorenosti  i boljoj transparentnosti  rada  udruga u Hrvatskoj.

„Udruge na godišnjoj razini ostvaruju prihode i primitke od preko 6 milijardi kuna, od čega više od milijardu i  600 milijuna kuna čine donacije iz javnih izvora“,  izjavila jeVesna Lendić  Kasalo, vršiteljica dužnosti ravnatelja Ureda za udruge. Naglasila je kako se u sinergiji s Danima otvorenih vrata udruga održava i kampanja Hrvatska volontira koja je u 55 hrvatskih gradova okupila mnogobrojne volontere u različitim volonterskim aktivnostima.

„Ovogodišnjom manifestacijom želi se podsjetiti koliko  volontiranje donosi svakom pojedincu, zajednici u kojoj živi, a time i  društvu u  cjelini“, rekla je Lendić Kasalo. Napomenula je da volonteri nisu samo pomagači, nego pokretači  i nositelji pozitivnih promjena.

„Vlada RH prepoznaje važnost i ulogu  djelovanja organizacija civilnog društva. Potičemo rad udruga i volonterstvo, te razvijamo suradnju niza državnih tijela sa organizacijama civilnog društva“, izjavio je premijer Plenković koji je rekao da je to u programu Vlade 2016.-2020., a to se radi kroz načelo  i duh partnerstva.

„Pri tome  imamo dva okvira za djelovanje, jedan je institucionalni, a drugi je financijski. Kad je riječ o institucionalnom okviru postoje tri ključna stupa u modelima podrške, jedan je Ured za udruge, drugi je Nacionalna zaklada, a treći stup je Savjet za razvoj civilnog društva“, pojasnio je  Plenković. Naglasio je da Vlada radi i na  nacionalnoj Strategiji za stvaranje poticajnog  okruženja za rad  organizacija civilnog društva.

„Kad je riječ o financijskoj pomoći 2015. imali smo 36 tisuća različitih programa i projekata udruga, a milijardu i 672 milijuna  kuna je alocirano za udruge i organizacije civilnog društva. S takvom ćemo podrškom i nastaviti, ne samo iz državnog proračuna i dijela prihoda igara na sreću već i iz  Europskih socijalnih fondova, te je u 2017. osigurano preko  milijardu kuna za sufinanciranje programa i projekata udruga civilnog  društva“, rekao je premijer Plenković. Poručio je da je uloga civilnog  društva važna kao svojevrsni korektiv, kao signal za političke stranke, za državne institucije o brojnim pitanjima za koja je potrebno ponekad imati drugačiju optiku, nego kad je osoba akter kroz državne institucije i predstavnička tijela.

Na svečanom otvorenju manifestacije uručeni su ugovori za 28 najuspješnijih projekata udruga. Projekti će se sufinancirati sredstvima  Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu većem od 25 milijuna kuna .

„Za projekt smo dobili 1,166 milijuna kuna za razvoj školskog  volontiranja. Tri osnovne škole na području Koprivnice uključene su u volontiranje, a to će volontiranje ući i u školske kurikulume.  Učenici će volontirati tako da će među svojim  vršnjacima prikupljati humanitarnu pomoć, donacije za socijalnu samoposlugu“, rekla je Adela Sočev , ravnateljica Gradskog društva Crveni križ Koprivnica. Smatra da je volontiranje u današnjem društvu izuzetno bitno za mlade, a oni koji dugotrajno volontiraju imaju mogućnost i da se zaposle kasnije u Crvenom križu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

civilno društvo, UDRUGE, dan otvorenih vrata, ured za udruge, VLADA, andrej plenković