Svijet

ATENA: U 98. godini umro nekadašnji grčki premijer Konstantinos Micotakis

Rođen 1918., Micotakis se iz političkog života povukao 2004. nakon najduljega parlamentarnog staža u grčkoj politici.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nekadašnji grčki premijer Konstantinos Micotakis umro je u ponedjeljak u dobi od 98 godina, objavila je njegova obitelj.

"Umro je u jedan sat nakon ponoći okružen osobama koje su ga voljele i koje je on volio", stoji u priopćenju.

Rođen 1918., Micotakis se iz političkog života povukao 2004. nakon najduljega parlamentarnog staža u grčkoj politici.

Grčki je političar premijersku dužnost obnašao od 1990. do 1993., a član parlamenta je bio bez prekida od 1946., uz izuzetak desetogodišnje stanke, za vrijeme i neposredno nakon razoblja kad je Grčkom vladala vojna hunta od 1967. do 1974.

Tijekom "Diktature pukovnika" 1967. uspio je pobjeći u Pariz, gdje je živio u egzilu do povratka u demokratsku Grčku 1974.

Unatoč demokratskim kvalitetama, Micotakis je postao crna ovca grčkoga lijevog centra jer je odigrao značajnu ulogu u padu vlade Georgesa Papandreua 1965.

Na čelu konzervativne stranke Nove demokracije bio je od 1984. do 1993. Bio je i glavni protivnik Papandreuova sina, Andresa, čelnika grčke socijalističke stranke Pasok.

Micotakis potječe iz moćne kretske obitelji. Nećak je jednog od najvećih grčkih državnika i višestrukog pobjednika na grčkim izborima Alafteriosa Venizelosa. Micotakisova baka bila je Venizelosova sestra i upravo ta rodbinska povezanost mladom je pravniku s Krete omogućila da iskoristi političko nasljeđe svojeg ujaka Elefteriosa.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

atena, grčka, Konstantinos Micotakis, smrt, eu