Zagreb

MAKSIMIR: Zagrebački ZOO predstavlja volijere za afričke ptice, pogled bez barijera

Među najzanimljivijim vrstama u volijeri su - krunati ždral, ugrožen na globalnoj razini, te blistavi ibis, kritično ugrožen u Hrvatskoj.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebački Zoološki vrt u nedjelju, 4. lipnja, za svoje je posjetitelje, u sklopu modernizacije ZOO-a, organizirao predstavljanje volijere za afričke ptice, koja će omogućiti pogled na njih bez vizualnih barijera.

"Ta je volijera izgrađena u sklopu prve faze modernizacije zagrebačkog ZOO-a. Zahvaljujući suvremenom arhitektonskom rješenju afričke ptice močvarice dobile su ogroman nadsvođen prostor koji im omogućuje boravak na tlu, ali i letenje, a posjetitelji su dobili pogled na njih bez vizualnih barijera. Oni sada mogu ući u samu nastambu i vidjeti ptice na metar, dva, kao u prirodi", istaknuo je u priopćenju ZOO.

Među najzanimljivijim vrstama u volijeri su - krunati ždral, ugrožen na globalnoj razini, te blistavi ibis, kritično ugrožen u Hrvatskoj.

Zagrebački ZOO je za posjetitelje koji će životinje željeti promatrati poput pravih istraživača, osigurao da s promatračnice mogu koristiti dalekozor i teleskop. Kako bi znali koja im je ptica u fokusu, edukatori će ih upoznati s tzv. ključevima za prepoznavanje vrsta.

U velikom edukativnom kutku ZOO-a posjetitelji će moći razgledati mnogobrojne preparate i modele – od gnijezda i jaja preko kandži i lubanja do prepariranih ptica. Bit će postavljen i pokazni model seobe ptica te u sklopu kampanje "Vratimo divljinu" organizirana edukacija o važnosti antikolizijskih stakala za zaštitu ptica u naseljima.

Na poligonu "Letalica" djeca će se moći uživjeti u ulogu ptica. S nataknutim krilima trebat će svladati mnogobrojne prepreke s kojima se ptice svakodnevno susreću, a među njima su zgrade, dalekovodi i vjetroelektrane.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebački zoo, ZAGREB, GRAD ZAGREB, MAKSIMIR, zoo zagreb, zoološki vrt