Regija

LJUBLJANA: Potpora stranci slovenskog premijera Cerara i njegovoj vladi sve niža

Da je rad vlade u svibnju bio pozitivan navelo je 9,3 posto ispitanika u telefonskoj anketi vođenoj prošlog tjedna, negativno ga je ocijenilo 29,6.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Broj slovenskih birača koji rad vlade premijera Mire Cerara ocjenjuju negativno tri puta je veći od onih koji joj daju pozitivnu ocjenu, a popularnost Cerarove Stranke modernog centra (SMC) najniža je od njezina osnivanja, proizlazi iz rezultata redovne mjesečne ankete koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo", vodeći slovenski dnevnik, uz upozorenje da potpora biračkog tijela vladi sve više pada.

Da je rad vlade u svibnju bio pozitivan navelo je 9,3 posto ispitanika u telefonskoj anketi vođenoj prošlog tjedna, negativno ga je ocijenilo 29,6.
 
Da je vlada radila vrlo loše smatra pak 18,9 posto ispitanika, a 0,9 posto da je radila odlično, pokazalo je ispitivanje u kojemu je sudjelovalo 1000 birača.
 
Za vladu premijera Cerara i njegovu stranku koja je na parlamentarnim izborima prije tri godine osvojila više od trećine mandata u parlamentu zabrinjavajući su i podaci po kojima glavnim opozicijskim strankama raste potpora, dok se potpora vladajućima, s izuzetkom koalicijskih Socijalniih demokrata (SD), i dalje smanjuje.
 
Kad bi izbori bili krajem ovog tjedna, godinu dana prije isteka četvorogodišnjeg mandata vlade, premijerova bi stranka dobila  5,4 posto glasova, Socijalni demokrati (SD) 13,6 posto, a Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) samo 3,5 posto, što je ispod praga za ulazak u parlament.

 S druge strane, prema rezultatima ispitivanja, oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša dobila bi 17,9 posto glasova, a potpora joj i dalje skokovito raste, kao i demokršćanskoj Novoj Sloveniji (NSI) s 9,7 posto potencijalnih glasova na eventualnim prijevremenim izborima, te Udruženom ljevicom (ZL) koja bi dobila 8,6 posto, pokazuju rezultati najnovije ankete.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

LJUBLJANA, DEŽELA, STRANKE, SLOVENIJA, MIRO CERAR