Svijet

Na poticaj Njemačke: EU će izdvojiti dodatne dvije milijarde eura za zapadni Balkan?

Piše: PolitikaPlus/Hina

Europska unija se na poticaj Njemačke priprema investirati dodatnih dvije milijarde eura u državama na području zapadnog Balkana kako bi potaknula njihovu međusobnu suradnju i stabilizaciju regije te ubrzala približavanje europskim integracijama, tvrdi u četvrtak sarajevski "Dnevni avaz" pozivajući se na izvore iz Europske investicijske banke (EIB).

"Nakon sastanka Vijeća ministara EU-a i Europskog vijeća, gdje se posebno govorilo o situaciji na Balkanu, imali smo vrlo detaljne razgovore u uredima predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera te povjerenika za proširenje Johannesa Hahna. Rečeno nam je da će EU morati uložiti dodatna sredstva za stabiliziranje i poboljšanje stanja na Balkanu. Od nas je zatraženo da 'pretresemo' proračun planiran za ovu godinu i pronađemo moduse preusmjeravanja novca u projekte na Balkanu", kazao je neimenovani izvor iz EIB.

Riječ je o inicijativi koja je potekla iz Berlina jer Njemačka smatra kako je potreban novi još snažniji angažman čiji je cilj stabilizirati i povezati Bosnu i Hercegovinu te Srbiju, Crbu Goru, Makedoniju, Kosovo i Albaniju.

Nova njemačka inicijativa navodno je teška "barem" dvije miijarde eura a riječ je o dodatnim sredstvima, uz ona koja su ranije najavljena kroz proces "Berlin plus" pokrenut 2014. godine.

Opcija o kojoj se razmišlja je da se sredstva namijenjena drugim regijama i državama preusmjere na zapadni Balkan. Jedna od takvih je Turska koja bi ostala bez financijske potpore iz EU-a zbog spornih političkih poteza turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel je 31. svibnja na sastanku s kolegama iz šest država zapadnog Balkana predstavio neke elemente nove inicijative.

Tada je, primjerice, spomenuta važnost projekata poput autoceste koja bi povezala Srbiju i Albaniju preko Kosova.

Uz gospodarski napredak takvi bi projekti sigurno doprinijeli učvršćivanju mira i sigurnosti u regiji. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

regija, investicije, eu