Hrvatska

MORH: Pripadnici OS RH uskoro u Poljskoj, Litvi, Kuvajtu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Pripadnici Oružanih snaga RH trebali bi sudjelovati u sklopu aktivnosti ojačane prisutnosti NATO-a u Litvi i Poljskoj, u operaciji koalicijskih snaga "Inherent resolve" u Kuvajtu i u operaciji Europske unije "EUNAVFOR MED SOPHIA" kad odluku koju je Vlada donijela na sjednici u četvrtak potvrdi i Hrvatski sabor.

Iz Ministarstva obrane RH podsjećaju da je Republika Hrvatska na NATO summitu lani u srpnju u Varšavi poduprla odluku o jačanju nazočnosti Saveza u Litvi, Latviji, Estoniji i Poljskoj pa bi 90 pripadnika OS RH trebalo sudjelovati u Poljskoj u borbenoj skupini pod vodstvom SAD-a, a 200 pripadnika u Litvi tijekom ove i 2018. godine u sklopu borbene skupine pod vodstvom SR Njemačke, s mogućnošću rotacije.

Pripadnici OS RH sudjelovat će u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao misija za postizanje i održavanje spremnosti te potpora jačanju sigurnosti Saveza i njezinih članica. Riječ je o zajedničkom uvježbavanju i povećanju interoperabilnosti među saveznicama koje sudjeluju u toj NATO aktivnosti, navodi se iz MORH-a.

Sve mjere u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti su transparentne, isključivo obrambenog karaktera i u skladu s međunarodnim sporazumima, dodaje MORH.

Na sastanku šefova država i vlada NATO-a u Bruxellesu, 25. svibnja. Savez je donio i odluku o snažnijem uključivanju NATO-a u globalnu borbu protiv terorizma, uključujući i to da postane članicom Globalne koalicije protiv ISIL-a, iako neće sudjelovati u borbenim operacijama.

Republika Hrvatska dala je potporu uključivanju Saveza u Globalnu koaliciju protiv ISIL-a te će svojim sudjelovanjem pridonijeti naporima međunarodne zajednice u borbi protiv ISIL-a.

Tako će, po prihvaćanju odluke od strane Hrvatskog sabora, do tri pripadnika OS RH bit će razmješteni u Kuvajtu tijekom 2017. i 2018., u sklopu Koalicijskih snaga pod vodstvom SAD-a, s mogućnošću rotacije.

Što se tiče angažmana Europske unije, OS RH će sudjelovati s najviše tri pripadnika u operaciji Europske unije "EUNAVFOR MED SOPHIA" na južnom središnjem Sredozemlju tijekom 2017. i 2018.. Na taj način će izravno pridonositi razvoju sposobnosti Europske unije za upravljanje krizama, posebno u suočavanju s problemom ilegalnih migracija na području južnog središnjeg Sredozemlja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KUVAJT, POLJSKA, NATO, MORH