Kolumne

DAVOR GJENERO ZA POLITIKAPLUS: Ako Plenković uspije, uskoro se nitko neće sjećati Milanovića i njegovog 'ili mi, ili oni'

U ovom trenutku nemoguće je predvidjeti kako će izgledati politički odnosi i kakve će biti okolnosti u Hrvatskoj za tri godine, ali čini se da ne bi smjelo biti nikakvih prepreka da Vlada u ovakvom sastavu djeluje u naredne dvije godine, u sretnom razdoblju bez ikakvih izbora.

Piše: Mislav Miholek

Nalazimo se usred pregovora o stvaranju nove koalicijske vlade HDZ-a i HNS-a. Još jednom smo porazgovarali s poštovanim analitičarem Davorom Gjenerom o toj gorućoj temi, kao i sudbini HNS-a i općenito promjeni paradigme u hrvatskoj politici.

PP: Govorilo se mjesecima da će HDZ i HNS naći zajednički jezik, a odjednom mnogi se čude ovoj najavljivanoj suradnji. Može li koalicija HDZ-a i HNS-a izdržati tri godine?

Davor Gjenero:  U ovom trenutku nemoguće je predvidjeti kako će izgledati politički odnosi i kakve će biti okolnosti u Hrvatskoj za tri godine, ali čini se da ne bi smjelo biti nikakvih prepreka da Vlada u ovakvom sastavu djeluje u naredne dvije godine, u sretnom razdoblju bez ikakvih izbora. U proljeće 2019. bit će izbori za Europski parlament, a krajem te godine prvi krug predsjedničkih izbora. Hoće li se partneri prije te izborne serije odlučiti za malo ranije parlamentarne izbore, ili će mandat odraditi do kraja, vidjet ćemo, ali važno je da se čini da u ove produktivne dvije neizborne godine ne bi smjelo biti razloga za krizu vlade.


PP: Što će biti s nezadovoljnicima iz HNS-a? Hoće li nastati nova politička stranka ili će se pridružiti SDP-u, koji pak se bacio u politički brak s HSS-om. Može li se ljevica konsolidirati poslije svih ovih događaja?

Davor Gjenero:  HNS-u bi bilo pametno da izbjegne bilo kakav „revanšizam“, pa čak i da prečuje glasanje o povjerenju Vladi. Bolje je da četvoro saborskih zastupnika sami odluče o svojoj političkoj perspektivi, nego da ih se tjera na neku odluku. Ipak, vjerojatno je da će formirati svoj zastupnički klub i svoj klub vijećnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Nitko od njih nema niti znanja niti energije potrebne za formiranje političke stranke, tako da, ako formalno i osnuju stranku, ona će služiti samo za ovaj politički ciklus, nema perspektive širenja niti dugoročne održivosti. Sve četvoro zastupnika ionako je na zalazu političke karijere, a zadnji mjeseci njihovih karijera obilježeni su velikim neuspjesima. To ne može biti ishodište za neku novu političku priču. Radi se o četvoro pristojno obrazovanih liberalnih političara, i treba naći načina da njihove karijere u ovom sazivu Sabora dostojanstveno završe.


PP: Suradnjom HDZ-a i HNS-a ideologija se povlači u stranu. Je li je ovo zadnji čavao u političkom stilu koji je promovirao Zoran Milanović, a prihvatio Tomislav Karamarko?

Davor Gjenero:  Premijer Plenković političar je koji očito nije fasciniran konceptom maksimalizacije dobiti za svoju stranku. Da jest, odlučio bi se za prijevremene izbore i pokušaj da HDZ osvoji apsolutnu većinu. Očito se radi o političaru kojem je ugodnije funkcionirati u koalicijskom okruženju u kome za svoje koncepte mora pridobivati potporu koalicijskih partnera, nego okruženje u kome bi za funkcioniranje ograničene i demokratske vlasti bilo nužno stalno obuzdavanje pretenzija samo jedne stranke. To jest relativna novina u hrvatskoj političkoj kulturi, i ako se „uhvati“ mogla bi doprinijeti demokratskoj konsolidaciji Hrvatske, izgradnji kulture koalicijskog vladanja, ograničavanju moći političara. Ako Plenković uspije, uskoro se nitko neće niti sjećati Milanovića i njegova zanesenog autoritarizma izrečenog u paroli: ili mi, ili oni.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrej plenković, davor gjenero, SDP, HNS, zoran milanovic, HDZ, VLADA