Regija

(ANTI)EKUMENIZAM: Peti sastanak komisije HBK i SPC o kardinalu Stepincu održan u Podgorici

U ime Svete Stolice sastanaku je predsjedao predsjednik Papinskog odbora za povijesne znanosti otac Bernard Ardura.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Peti sastanak Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Srpske pravoslavne Crkve čija je zadaća zajednički razmotriti ulogu nadbiskupa Alojzija Stepinca prije, za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata, održan je u srijedu i četvrtak 7. i 8. lipnja u Sabornom hramu Kristovog Uskrsnuća u Podgorici, a tema sastanka je bila: "Nadbiskup i kardinal Stepinac i komunistički progon od 1945. do 1960.", izvijestio je u petak Tiskovni ured HBK.

U ime Svete Stolice sastanaku je predsjedao predsjednik Papinskog odbora za povijesne znanosti otac Bernard Ardura.

Kao predstavnici Srpske pravoslavne Crkve u radu Komisije sudjelovali su: mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop bački Irinej, episkop slavonski Jovan, Darko Tanasković, veleposlanik, stalni predstavnik Republike Srbije pri UNESCO-u, i za ovu prigodu pozvani stručnjaci, Ljubodrag Dimić, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Milan Koljanin, viši stručni suradnik na Institutu za suvremenu povijest u Beogradu, i Radmila Radić, znanstveni savjetnik na Institutu za noviju povijest Srbije u Beogradu.

Kao predstavnici Hrvatske biskupske konferencije u spomenutoj Komisiji sudjelovali su: zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić, kao i znanstveni savjetnici s Hrvatskog instituta za povijest Jure Krišto i Mario Jareb. Član Komisije biskup požeški Antun Škvorčević bio je opravdano odsutan, stoji u priopćenju.

Dodaju kako je predviđeno da će se posljednji sastanak Komisije održati u Rimu, 12. i 13. srpnja 2017. na kome će se sažeti dosadašnji rad Komisije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MJEŠOVITA KOMISIJA, podgorica, SPC, alojzije stepinac, RKC, SVETA STOLICA, CRKVA