Mojbiz

HRVATSKO-UKRAJINSKI GOSPODARSKI FORUM : Plenković - Bezvizni režim za Ukrajinu je šansa koju trebaju iskoristiti ukrajinske i hrvatske tvrtke

Forum je otvorio predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je naglasio da Hrvatska podržava Ukrajinu u procesu europskih integracija. Podsjetio je na vrlo kvalitetan Ukrajinsko-hrvatski gospodarski forum za vrijeme njegovog posjeta Kijevu u studenom 2016. godine.

Piše: Ivana Vranješ

U povodu službenog posjeta  predsjednika  Vlade Ukrajine  Volodymyra Grojsmana u  utorak je održan  Hrvatsko-ukrajinski gospodarski forum koji je okupio predstavnike ukrajinskih i hrvatskih tvrtki.

Forum je otvorio predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je  naglasio  da Hrvatska  podržava Ukrajinu u procesu europske integracije . Podsjetio je  na vrlo kvalitetan Ukrajinsko-hrvatski gospodarski forum za vrijeme njegovog posjeta Kijevu u studenom 2016. godine.

Hrvatsko tržište je  zanimljivo za ukrajinske tvrtke, budući da u ovom trenutku postoji  pozitivna ekonomska konjuktiva u  ukrajinskom gospodarstvu“, rekao je Plenković, a tome može pridonijeti  i pravni okvir, odnosno Sporazum o pridruživanju između Ukrajine  i Europske unije.

„Hrvatska  je u izrazito povoljnom gospodarskom momentu, kontinuirano nam raste BDP, smanjuje se javni  dug, raste  zaposlenost, pada nezaposlenost, kreditni rejting je prebačen u stabilan. To je sve jedan pozitivan okvir za rad Vlade na   gospodarskom rastu i razvoju, kreiranju poslovne klime koja će biti prihvatljiva za ulagače u Hrvatskoj, dobra za naše poslovne subjekte“, izjavio je Plenković  Napomenuo je kako se na tom okviru radi u suradnji s hrvatskom gospodarskom komorom ,  udrugom  poslodavaca i kroz  dijalog   s sindikatima nastoje se održati pozitivni trendovi u gospodarstvu.

„U tom kontekstu interes brojnih  hrvatskih tvrtki koje imaju iskustvo u realizaciji međunarodnih  projekata, kod natječaja za ceste, natječaja za telekomunikaciju, električnu energiju, za promet sigurno je da imaju  šansu na ukrajinskom tržištu“ rekao je Plenković.  Uvjeren je da na tom tržištu ima šansu i  prehrambena industrija, tekstilna

Smatra  da velike šanse  tvrtkama  dviju zemalja daje i bezvizni režim za Ukrajinu  i da će to biti prilika da  ukrajinci posjete Hrvatsku jer samo 70 posto njih nije do sada posjetilo  niti jednu članicu Europske unije.

Predsjednik  Vlade Ukrajine  Voloydmyr Grojsman je zahvalio Vladi i  predsjednici  Republike na podršci Ukrajini za vrijeme  ruske agresije na tu zemlju. Očekuje pomoć  hrvatskih tvrtki Ukrajini u razvoju turizma. Ukrajina je zainteresirana za suradnju u području energetike. Ukrajinski  predsjednik Vlade pozdravio je inicijativu za gradnju plinovoda Ukrajina, Mađarska i Hrvatska kao i inicijativu triju mora.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović je  rekao da neke hrvatske i ukrajinske tvrtke surađuju već godinama, ali postoji prostor za napredak te suradnje.

„Posljednji rezultati  iz 2016. godine daju pozitivan impuls našim gospodarskim odnosima s porastom ukupne robne razmjene od 66 posto i iznosa od 76 milijuna dolara čime ne možemo biti zadovoljni“ rekao je Burilović.  Izrazio je nadu u poboljšanje suradnje, a mogućnosti vidi u raznim područjima kao što su energetika, petrokemijska  i kemijska industrija, metalurgija, strojogradnja, graditeljstvo, infrastruktura, poljoprivredna i prehrambena industrija te turizam.

Burilović je poručio da  je  Hrvatska može biti pouzdan gospodarski partner, nudi obrazovanu stručnu radnu snagu i jaku industrijsku tradiciju.

„Podravka je u Ukrajini  2001. godine osnovala predstavništvo, već 16 godina aktivno radimo na ukrajinskom tržištu, a prisutni smo još u vrijeme Sovjetskog Saveza 1967. Ukrajina je zahtjevno tržište. Potrošači  su prepoznali naš  brand Vegetu i juhe izvozimo, a počeli smo s dječjom  hranom. Planirano dalje s distribucijom dječje  hrane i proizvodima  od rajčica, ajvarom“, rekao je Damir Perlog iz Podravke.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Volodimir Grojsman, EU, luka burilović, HGK, VLADA, UKRAJINA, andrej plenković