Hrvatska

NAŠICE: Kod Spomen-područja Crni potok počast žrtvama partizanskog zločina 1945.

U ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i u osobno ime počast žrtvama iskazao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i svetom misom na Spomen-području Crni potok, kod Našica, u subotu je odana počast žrtvama najvećeg partizanskog zločina nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i civilima na našičkom području, kada je tijekom lipnja 1945. na tom šumovitom području ubijeno najmanje 1.500 osoba, a današnjoj komemoraciji u ime hrvatske Vlade nazočio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Sve do 90-ih godina stratište koje se nalazi između sela Zoljan i Gradac Našički, bilo je skrivano od očiju javnosti, a uspostavom slobodne i neovisne Republike Hrvatske moglo se progovoriti o tom zločinu. Godine 1994. podignuto je Spomen obilježje uz koje se svake godine održava komemorativna svečanost i sveta misa u počast svim žrtvama komunističkog režima u Našicama i okolici, priopćeno je iz HDZ-a Osječko-baranjske županije.
 
Današnjoj komemoraciji nazočilo je nekoliko stotina hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske, a pojedini su stigli čak i iz Dubrovnika. Među okupljenima su bili predstavnici braniteljskih udruga, planinari, a uz Grad Našice na čelu s gradonačelnikom Josipom Miletićem, organizaciju komemorativnog skupa vodili su našički ogranak udruge Hrvatski domobran na čelu s Željkom Tomićem, predstavnici Matice hrvatske, Udruge za povjesnicu, Hrvatskog sokola i Franjevačkog samostana.

U ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i u osobno ime počast žrtvama iskazao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Podsjetio je kako u Hrvatskoj postoji oko 600 stratišta na kojima su pogubljeni hrvatski vojnici i civili koji su, rekao je, samo željeli stvaranje slobodne hrvatske države, te je podsjetio na žrtve zločina - od Bleiburga, Crnog potoka do masovnih grobnica iz vremena 1991.-1995. godine.
 
„Prije 26 godina naš narod je ustao i izborio hrvatsku državu. Izborili smo je ratom i uz velike žrtve, a treba još vremena da je napravimo onakvom kakvom želimo. Znamo da se ne mogu naći svi egzekutori i nalogodavci zločina nad našim narodom, no ne budimo zbog toga tužni ni beznadni. Istina će se doznati, sve ćemo učiniti da se ona utvrdi", rekao je župan Anušić.

Uostalom, dodao je, "želja za istinom nas je nosila i 1991. godine, a ja se osobno kao i mnogi iz generacije današnjih političara, nikada nećemo prestati boriti za istinu, za žrtve od Bleiburga, Crnog potoka do masovnih grobnica koje je srpska vojska počinila 1991.-1995. godine. Ta tragedija hrvatskog naroda nikada se ne smije ponoviti, a nećemo dozvoliti ni da se zaboravi“.

Župan Anušić naglasio je kako se, "uz izraze dubokog poštovanja i naklona svima koji su dali živote za hrvatsku domovinu, trebamo i dalje boriti za istinu i pravdu i u tome biti ustrajni", navodi se u priopćenju.