Hrvatska

SABOR: Prisegnula tri zastupnika, promjene u sastavu odbora

Vrdoljak, donedavni predsjednik HNS-a, koji je prvo zatražio da mu mandat miruje, sada je podnio ostavku na zastupničku dužnost. O tome je pisano izvijestio predsjednika Sabora, pozivajući se na Zakon o izborima zastupnika i ne konkretizirajući razloge ostavke.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatski sabor potvrdio je u ponedjeljak da prestaju zastupnički mandati HNS-ovu Ivanu Vrdoljaku i HDZ-ovu Blaženku Bobanu, a da se u zastupničke klupe vraća donedavni ministar i potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier, prisegu dala tri nova-stara zastupnika.

Vrdoljak, donedavni predsjednik HNS-a, koji je prvo zatražio da mu mandat miruje, sada je podnio ostavku na zastupničku dužnost. O tome je pisano izvijestio predsjednika Sabora, pozivajući se na Zakon o izborima zastupnika i ne konkretizirajući razloge ostavke.

Vrdoljakov mandat miruje od 9. lipnja i od tada ga mijenja Stjepan Ćuraj.

Mandat prestaje i HDZ-ovu Blaženku Bobanu koji je u Sabor ušao kao zamjena Damiru Krstičeviću, Boban je nedavno izabran za župana splitsko-dalmatinskog, što je dužnost nespojiva sa zastupničkom. HDZ je stoga odlučio da u Sabor uđe Ante Bačić.

Stieru, koji je podnio ostavku na dužnost potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova, Sabor je odobrio aktiviranje mandata.

Draženu Bošnjakoviću, kojem je Sabor dao povjerenje da bude ministar pravosuđa, te Andri Krstuloviću Opari, koji je izabran za splitskog gradonačelnika, mandati počinju mirovati, Sabor se suglasio sa HDZ-ovim prijedlogom da ih mijenjaju Ivan Šuker i Ante Babić.

Šuker, Babić i Bačić u ponedjeljak su i prisegnuli da će dužnost zastupnika obnašati savjesno i odgovorno i u svom se radu držati Ustava i zakona.

Grbin: Ne podržavam izbor Reinera zbog njegovih stajališta, a ne radi njegove struke

Poštujući nedavna preslagivanja parlamentrane većine, Sabor je promijenio sastave 24 radna tijela, pa će tako Odbor za Ustav, umjesto Mostova Roberta Podolnjaka, voditi HDZ-ov Željko Reiner, umjesto Furia Radina, Odborom za ljudska prava predsjedat će Milorad Pupovac (SDSS), dok će Radin ostati članom.

Da ne može podržati Reinerov izbor poručio je SDP-ov Peđa Grbin i objasnio da to nije zbog njegove struke (Reiner je liječnik), nego zbog stavova koje je izražavao u nedavnom intervjuu, a u kojem, kaže, relativizira Republiku Hrvatsku kao sekularnu državu te odluku Ustavnog suda o zakonu o pobačaju.

Drago mi je da čitate vjerske medije, jer je intervju dan vjerskom mediju, odgovorio mu je Reiner prozvavši ga da je "očito svjesno ili nesvjesno" krivo interpretirao što je rekao. Reiner je precizirao kako je na pitanje da komentira odluku Ustavnog suda rekao da nije primjereno da političari komentiraju odluke Ustavnog suda, te kako je citirao odluku i rekao da to obvezuje Sabor da donese novi zakon. Kako će zakon izgledati ovaj čas ne možemo znati, a ako me već citirate, onda me citirajte točno, uzvratio je Reiner.

 Ne znam što ste izjavili, ali znam što je napisano, to što ste izjavili ide direktno suprotno odluci Ustavnog suda. Mene vaši stavovi priječe da vas podržim da budete predsjednik Odbora, ustrajao je Grbin.  

Promjena ima i na mjestima potpredsjednika odbora – umjesto Mostove Ljubice Ambrušec, potpredsjednica Odbora za turizam bit će HNS-ova Božica Makar, bivšeg HDZ-ovca Zlatka Hasanbegovića na mjestu potpredsjednika Odbora za predstavke i pritužbe zamijenit će zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Davor Ivo Stier, SDP, HNS, HDZ, SABOR, ivan vrdoljak