Mojbiz

SZ HRVATSKA: Uskoro prvo reciklažno dvorište u Varaždinu

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok i direktor Čistoće Davor Skroza potpisali su ugovor kojim se, sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, upravljanje ustupa Čistoći.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Otvaranje prvog reciklažnog dvorišta u Varaždinu, na Motičnjaku, planirano je za srpanj, najavili su u ponedjeljak u varaždinskoj Gradskoj vijećnici prilikom potpisivanja ugovora o ustupanju upravljanja reciklažnim dvorištem između Grada Varaždina i komunalnog poduzeća Čistoća d.o.o.

Ukupna vrijednost reciklažnog dvorišta je nešto veća od 4,8 milijuna kuna: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovao je sa 1,7 milijuna kuna, a veći dio izdvojen je iz varaždinskog gradskog proračuna.

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok i direktor Čistoće Davor Skroza potpisali su ugovor kojim se, sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, upravljanje ustupa Čistoći.

"Nakon što Čistoća dobije identifikacijski broj za reciklažno dvorište u sljedećih desetak dana, građani će ondje moći voziti otpad. S računima će dobiti specifikaciju odnosno navedene vrste otpada koje mogu odložiti. To je veliki korak u gospodarenju otpadom, u skladu i s EU direktivama i s nacionalnim zakonodavstvom", rekao je gradonačelnik Varaždina. Dodao je i kako je to velik korak prema cilju da Varaždin postane "zeleni grad".

U reciklažno dvorište moći će se odlagati gotovo 32 vrsta otpada.

"Zamišljeno je da se odlaže otpad koji ne bi smio završiti u prirodi, a najviše pažnje posvetit će se opasnom otpadu", pojasnio je direktor Čistoće Davor Skroza.

Čehok je najavio da će se uskoro ići i na pokretno reciklažno dvorište.

"Zakonska regulativa je takva da bi gradovi iznad 25.000 stanovnika trebali imati nekoliko reciklažnih dvorišta. Imamo i lokaciju u Poljani Biškupečkoj gdje je predviđeno drugo reciklažno dvorište, ali nekako smo skloniji varijanti mobilnog reciklažnog dvorišta. U svakom slučaju, ispunit ćemo svoje zakonske obveze", rekao je Čehok.

Reciklažno dvorište na Motičnjaku je u blizini istočnog ulaza u Varaždin i građani će ondje moći odlagati opasni otpad te krupni otpad, ulja, boje, deterdžente, lijekove, baterije i akumulatore, električnu i elektroničku opremu, građevni otpad iz kućanstva, gume.

Varaždinci danas u svojim domovima razvrstavaju papir, plastiku, metal, staklo i tekstil te miješani komunalni otpad.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Ivan Čehok, varaždinska županija, reciklažna dvorišta, varaždin, EKOLOGIJA