Hrvatska

UVIJEK VESELO U KOK ... SABORU: Živi zid traži ukidanje državne mature

Učenici su zbog države mature pod velikim stresom, a veliki dio gradiva uče napamet i vrlo brzo zaborave, poručio je Pernar nakon stanke koju je tražio na tu temu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zastupnik Ivan Pernar u utorak je u ime Kluba Živog zida u Saboru predložio ukidanje državne mature, za koju smatra da izaziva preveliki stres kod učenika, a ne donosi nikakve koristi.

Učenici su zbog države mature pod velikim stresom, a veliki dio gradiva uče napamet i vrlo brzo zaborave, poručio je Pernar nakon stanke koju je tražio na tu temu.

"Koji je smisao učenja napamet gradiva koje će biti zaboravljeno za mjesec dana", pita se Pernar i takvo učenje ocijenio teroriziranjem učenika, zbog čega predlaže ukidanje državne mature kako bi se taj teret skinuo s učenika.

Davor Vlaović je u ime Kluba HSS-a napomenuo kako se na današnji dan, 20. lipnja, oblježava Dan sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve.

Stjepan Radić, Pavao Radić, Đuro Basariček, Ivan Granđa i Ivan Pernar bili su zastupnici Hrvatske seljačke stranke, ubijeni i ranjeni u Beogradskoj skupštini 20. lipnja 1928. Njima u spomen se 20. lipnja obilježava kao Dan sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve, kazao je Valović te zamolio zastupnike da minutom šutnje obilježe taj dan.

"Taj događaj bio je prekretnica u hrvatskoj povijesti, atentat na Stjepana Radića bio je atentat na cijeli hrvatski narod", rekao je Vlaović te podsjetio na Radićevu idelogiju utemeljenu na načelima slobode, društvene pravice i demokratičnosti.

Dodao je da bi Radić svima trebao uzor u izgradnji demokratskog društva i vrijednosti. "Umjesto toga mi se bavimo nacionalizmima, svađamo zbog Tita i Pavelića, dijelimo na partizane i ustaše, i to u 21., stoljeću", naglasio je Vlaović i pozvao na usmjeravanje prema zdravijoj budućnosti, na ulaganje u obrazovanje i daljnje razvijanje demokratičnosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

stjepan radić, HSS, SABOR, ŽIVI ZID, DRŽAVNA MATURA