Zagreb

ZAGREB: Taksisti i dalje prosvjeduju - Promet Vukovarskom normaliziran

Sada se na mjestu događaja mogu vidjeti taksi vozila parkirana uzduž cijele trase u oba smjera, ponegdje i u dvije kolone, no promet se odvija bez problema.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Normaliziran je promet Vukovarskom ulicom, koju su od srijede ujutro sa stotinama svojih vozila zaposjeli taksisti iz cijele Hrvatske prosvjedujući protiv nelojalne konkurencije, ponajprije Ubera za kojeg tvrde da radi nezakonito.

Taksisti od jutros otežavaju automobilski promet Vukovarskom ulicom, od križanja sa Savskom do križanja s Ulicom Hrvatske bratske zajednice. Zbog prosvjeda taksista stvarale su se prilične gužve od dvorane Lisinski do Savske. Po podacima zagrebačke policije, promet Hrvatskom bratskom zajednicom jedno je vrijeme bio blokiran iz smjera Novog Zagreba pa je preusmjeravan na Slavonsku aveniju.

Sada se na mjestu događaja mogu vidjeti taksi vozila parkirana uzduž cijele trase u oba smjera, ponegdje i u dvije kolone, no promet se odvija bez problema.

Hrvatski autoklub (HAK) također je objavio da je promet Vukovarskom ulicom normaliziran.

Zasad nije poznato hoće policija podnositi prijave protiv organizatora s obzirom da prosvjed nije prijavljen. Policija je potvrdila da joj prosvjed nije prijavljen i da je postupanje u tijeku.

Dubrovački taksist i predsjednik Sekcije autotaksi prijevoznika Hrvatske obrtničke komore Božo Miletić rekao je Hini da su njihovi zahtjevi vrlo jasni i da ne traže nikakva pogodovanja već samo poštivanje i provedbu Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, po kojem Uber radi nezakonito.

Za događaj u Vukovarskoj Miletić tvrdi da to nije prosvjed koji je definiran Zakonom o javnom okupljanju, već spontano izražavanje nezadovoljstva radom mjerodavnih hrvatskih institucija.

Po nekim procjenama, u Vukovarskoj je parkirano oko tisuću taksija. Miletić kaže kako je, po njegovim informacijama, još dosta taksi prijevoznika krenulo u Zagreb iz Istre i Dalmacije.

Građane je zamolio za razumijevanje, ispričavši im se zbog mogućih neugodnosti, ali drži da je to jedini način na koji mogu izraziti svoje nezadovoljstvo.

Dodao je kako je teško reći do kad će taksisti ostati u Vukovarskoj, a od nadležnih ministarstava očekuju da im jave kada će biti onemogućena Uber aplikacija.

Uber se javio priopćenjem poručivši da blokiranjem grada najviše trpe građani, a takvim nepromišljenim odlukama šteti se i poslovanju grada. Drže da je takav pritisak u današnje vrijeme neprihvatljiv i predstavlja relikt nekih prošlih vremena, te nije primjer moderne europske države.

Blokiranje grada predstavlja opasnost za građane i infrastrukturu grada, šteti se i poslovanju grada, gospodarstvu, te se ograničava pristup javnim servisima. U tijeku je turistička sezona diljem Hrvatske, a blokada gradova ne prikazuje sliku Hrvatske kakvu želimo da strani gosti zapamte, ističe Uber.

Iz Ubera tvrde da oni potiču kretanje u gradovima, a u Hrvatskoj njegovu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi zato što je pouzdan, siguran i lako dostupan. "Turisti iz čak 118 zemalja su koristili Uber tijekom ove godine. U konstruktivnom smo dijalogu s predstavnicima vlasti te podupiremo donošenje nove regulative koja štiti pravo potrošača na izbor i promiče tržišno natjecanje", stoji u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PROSVJED, UBER, VUKOVARSKA, ZAGREB, TAKSI, TAXI, HAK