Hrvatska

MARKOV TRG: Premijer Plenković kaže da odluka arbitražnog suda Hrvatsku neće obvezivati

Hrvatski sabor je krajem srpnja 2015. donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dvije zemlje potpisale 2009., a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao u srijedu da odluka arbitražnog suda u Den Haagu o teritorijalnom sporu Hrvatske i Slovenije vezano uz morsku granicu najavljena za 29. lipnja neće obvezivati Hrvatsku koja je iz arbitraže istupila jer ju je Slovenija nepovratno kontaminirala i kompromitirala.

"Još jednom ponavljam čvrst stav RH, slijedom odluke Sabora - za Hrvatsku je ta odluka Arbitražnog suda neprihvatljiva", rekao je Plenković na početku sjednice vlade.

Mi odlukom nećemo biti vezani ni po međunarodnome prvu, ni slijedom odluka i notifikacija koje smo izvršili, dodao je premijer.

"Ostajemo otvoreni za rješavanje otvorenih graničnih pitanja, ali ne na način da se to radi u kontekstu procesa koji je bio nepovratno kompromitiran i kontaminiran i to ne krivnjom Hrvatske, nego druge strane", poručio je premijer podsjetivši da su tadašnji slovenski sudac i agentica sami dali ostavke.

"I tu činjenicu ćemo ponoviti i ukazati nakon odluke Arbitražnog suda", dodao je.

Hrvatski sabor je krajem srpnja 2015. donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dvije zemlje potpisale 2009., a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

Zagreb je tada ocijenio da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik nakon toga su odstupili.

Hrvatska je izašla iz arbitraže pozivajući se na članak 60. Bečke konvencije koji dopušta razvrgnuće sporazuma u slučaju njegove "teške povrede", te je izrazila razočaranje kada je sud ocijenio da takve povrede nije bilo i zatim u novom sastavu nastavio s radom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatsko slovenski odnosi, arbitraža, markov trg, andrej plenković, VLADA, slovenija