Hrvatska

OLEG BUTKOVIĆ: Do prosvjeda taksista nije trebalo ni doći, smatram da nije bio korektan!

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u srijedu kako do današnjeg prosvjeda taksista nije trebalo ni doći, a za jesen je najavio i izmjene Zakona o cestovnom prijevozu.

Taksisti iz cijele Hrvatske u srijedu su prosvjedovali u Zagrebu protiv nelojalne konkurencije, ponajprije Ubera za kojeg tvrde da radi nezakonito, a tijekom prijepodneva zbog tog je prosvjeda bio otežan automobilski promet Vukovarskom ulicom.

 "Mislim da do tog prosvjeda nije trebalo doći. Pridružujem se svim onim građanima koji su danas bili iznenađeni i revoltirani tim potezom, za kojeg smatram da nije bio korektan", kazao je Butković novinarima nakon sjednice Vlade. 

 Ministarstvo je u proteklom razdoblju provodilo čitav niz postupaka protiv "nezakonitih vozača bez odgovarajuće licence" - provedeno je više od 170 inspekcijskih nadzora, izrečeno više od pet milijuna kuna kazni, oduzeto 11 vozila, a u 18 prvostupanjskih presuda su potvrđena rješenja prometnih inspektora.

"Znači nije točno da Ministarstvo i Vlada nisu činili sve da nekoga tko je nezakonit kažnjavaju, odnosno sankcioniraju", rekao je Butković.

 Napominjući kako je prosvjed završen, Butković je novinarima prenio kako je održan sastanak u Ministarstvu uprave te kako je zaključeno da će se idući tjedan nastaviti razgovori o čitavoj toj probelematici.

 "Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture radi na izmjenama Zakona o cestovnom prijevozu, u što su uključeni svi zainteresirani subjekti kao što su HOK, HUP, taksisti i sva nadležna ministarstva. Ide se k takvom rješenju da sigurnost cestovnog prijevoza, sigurnost taksi usluge bude na jednoj zadovoljavajućoj razini, da građani plaćaju što manju cijenu taksi prijevoza, ali da ona bude sigurnija", rekao je.

 Ministar je kazao i kako u ovom trenutku ne može dati odgovor na upit hoće li Uber ostati. "O tome će dati odgovor prijedlog novog zakona", rekao je, najavljujući da se on može očekivati vrlo brzo.  

Intenzivirat ćemo sastanke u sljedećim tjednima i to možemo očekivati u jesenskom razdoblju, budući da ljetno zasjedanje Sabora završava 15. srpnja, kaže Butković. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed taxista, radio taxi, prosvjed, OLEG BUTKOVIĆ