Svijet

Bruxelles: Privedene četiri osobe u vezi spriječenog bombaškog napada na Glavni željeznički kolodvor

Piše: PolitikaPlus/Hina

Belgijske vlasti su u srijedu kasno navečer u okviru istrage o pokušaju bombaškog napada na Glavni željeznički kolodvor u Bruxellesu izvele niz pretresa i privele četiri osobe, javljaju u četvrtak agencije.

Sudac je naredio pretres četiriju kuća u raznim bruxelleskim četvrtima, uključujući i Molenbeek u kojem je stanovao i bombaš Oussama Zariouh. Do kraja dana sudac će odlučiti o produženju pritvora za četvero osumnjičenih

Taj  36-ogodišnji Marokanac je u utorak navečer izazvao djelomičnu eksploziju na glavnom kolodvoru u Bruxellesu, a  prtljaga koja je eksplodirala "sadržavala je čavle i plinske boce", objavilo je belgijsko savezno tužiteljstvo.

"U utorak u 20.39 sati jedan je muškarac ušao na Glavni kolodvor. Dohvatio je svoj kovčeg uzvikujući 'Alahu Akbar' i aktivirajući djelomičnu eksploziju. Čovjek je nakon toga počeo bježati, a kovčeg je eksplodirao još jednom vrlo silovito. Sadržavao je čavle i male plinske boce", objasnio je glasnogovornik tužiteljstva na konferenciji za tisak.

Zariouha, koji je policiji bio poznat zbog problema s drogom no nikada nije bio osumnjičen za terorizam iako se sada tvrdi da je izražavao simpatije prema Islamskoj državi (IS), ubili su u pokušaju razornijeg napada vojnici u ophodnji.

Belgijska prijestolnica, sjedište EU-a i NATO-a, u stanju je visoke pripravnosti od kada je ćelija IS-a iz samog središta grada organizirala napad u Parizu u kojem je ubijeno 130 ljudi krajem 2015. Četiri mjeseca kasnije, u ožujku 2016., bombaši samoubojice su izvršili napad u Bruxellesu i ubili 32 osobe.

Bruxelles u četvrtak i petak ugošćuje čelnike zemalja članica na summitu Europske unije na kojem će se, između ostalog, raspravljati i o borbi protiv terorizma.

Mnogi džihadisti koji su sudjelovali u napadima na Pariz i Bruxelles dolaze iz belgijske prijestolnice, a nekolicina upravo iz Molenbeeka. Bio je to dom pariškog bombaša Ibrahima Abdeslama i njegovog brata Salaha Abdeslama. Osumnjičeni za napade u Bruxellesu, Mohamed Abrini, je njihov prijatelj iz djetinjstva.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

terorizam, privođenje, bruxelles