Svijet

ISTRAŽIVANJE: Diskriminacija stranaca na njemačkom tržištu stanova

Piše: PolitikaPlus/Hina

Stranci mnogo teže dolaze do stana nego Nijemci a naročito je teško građanima Njemačke arapskog ili turskog porijekla, pokazuje istraživanje tjednika Der Spiegel i javnog servisa Bayerische Rundfunk objavljeno u četvrtak. 

„Nitko u potrazi za stanom ne smije biti diskriminiran na osnovi svog porijekla ili boje kože inače se radi o protupravnoj diskriminaciji, povredi zakona o jednakosti“, rekao je ministar pravosuđa Heiko Maas (Socijaldemokratska stranka Njemačke) reagirajući na istraživanje. Istraživačke ekipe odaslale su preko 20.000 upita na oglase 6.750 stanova diljem Njemačke. 

Pritom su se na iste oglase prijavljivali izdajući se za Nijemce, Arape, Turke, Poljake i Talijane. Sve ponude su bile napisane na ispravnom Njemačkom i svi potencijalni stanari su posjedovali iste karakteristike glede primanja, bračnog stanja ili životne dobi. Razlka je bila jedino u imenima.  
Od 20.000 upita odgovoreno je na oko 8.000 što upozorava na općenito napetu situaciju na tržištu nekretnina u Njemačkoj.


U usporedbi s Nijemcima najveći stupanj diskriminacije doživjele su one ponude u kojima su se potencijalni stanari predstavljali kao Arapi i to 27 posto nakon kojih slijede Turci s 24 posto. 


Europski stranici, iz Poljske ili Italije su s 12 odnosno 8 posto u usporedbi s Nijemcima diskriminirani osjetno rjeđe. U mnogo slučajeva stanodavci su otvoreno priznali da ne žele strance kao stanare. 


Najgora situacija za strance je tamo gdje je i potražnja za stanovima najveća, u gradovima poput Frankfurta na Majni ili Muenchena. U Muenchenu stanodavci nisu odgovorili na gotovo polovicu ponuda potpisanih imenima koja zvuče arapski.


Velike razlike su primjetne i u diskriminaciji muškaraca naspram žena ali samo u skupini Arapa i Turaka dok kod Poljaka i Talijana razlika u odnosu prema muškarcima i ženema kandidatima za stan nema. 
„Muškarci s arapskim ili turskim imenima u većim gradovima gotovo da i nemaju izgleda pronaći stan“, proizlazi iz istraživanja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

njemačka, stanovi, stranci