Svijet

WASHINGTON: Američki kongres podržao NATO-ova jamstva o zajedničkoj obrani

Tekstom se ponovno poziva svaka članica saveza da potroši najmanje 2 posto svog BDP-a na obranu do 2024. godine.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predstavnički dom američkog Kongresa gotovo je jednoglasno podržao jamstva NATO-a o međusobnoj obrani, javljaju u srijedu agencije, tjednima nakon što je predsjednik Donald Trump pobudio sumnje u predanost svoje administracije ključnoj odredbi tog vojnopolitičkog saveza.

Rezolucija kojom se "čvrsto ponovno potvrđuje" američka predanost Članku 5 Sjevernoatlantskog saveza izglasana je u utorak s 423 prema četiri glasa u Predstavničkom domu u kojem Trumpovi republikanci drže većinskih 48 mjesta.

Tekstom se ponovno poziva svaka članica saveza da potroši najmanje 2 posto svog BDP-a na obranu do 2024. godine.

Pri inauguraciji novog sjedišta saveza u Bruxellesu u svibnju Trump nije spomenuo američku potporu ključnoj odredbi NATO-ove povelje i time izazvao negodovanje saveznika. Umjesto toga, američki predsjednik je govor temeljio na potrebi da svaka članica saveza poveća izdvajanje za obranu.

Naknadno je Donald Trump rekao da podržava članak o međusobnoj obrani koji znači da je napad na jednu ili više članica ujedno napad na čitav savez, a i drugi američki dužnosnici ponovili su američku privrženost toj najvažnijoj odredbi.

"Sa svim prijetnjama s kojima se suočavamo mi i našim partneri diljem svijeta, čvrst i siguran NATO važniji je nego ikada dosad u povijesti", rekao je predsjednik Predstavničkog doma, republikanac Paul Ryan.

Rezoluciju su zajednički podnijeli Ryan i liderica demokrata u Predstavničkom domu Nancy Pelosi s još nekoliko zastupnika iz obiju političkih stranaka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

washington, SAD, AMERIKA, Američki kongres, NATO