Mojbiz

"Okusi Banovine, Moslavine i Posavine" : Autohtona jela u 14 restorana Sisačko-moslavačke županije

Piše: PolitikaPlus/Hina

Krem-juha od bundeve, šumarska juha, krvavice sa zeljem, trganci s vrhnjem i zapečenim špekom, posavski odrezak, šaran u rašljama, knedla s kestenom u umaku od čokolade i posavski vanjkuši s prepečenim vrhnjem samo su neka od autohtonih jela Sisačko-moslavačke županije koja će se odsad moći naručiti u 14 restorana u županiji.

Iako bogata i raznovrsna, ta je gastronomska ponuda dosad bila slabo poznata. Zahvaljujući akciji "Okusi Banovine, Moslavine i Posavine" turisti i drugi gosti imat će više informacija o izvornoj ugostiteljskoj ponudi, posebice u restoranima koji su dobili pravo da se koriste standardom "Okusi hrvatske tradicije".

Nacionalnu akciju, koja je već provedena u šest kontinentalnih hrvatskih županija, organizirali su Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije u suradnji s varaždinskom agencijom DMK Vall. Gastronomski stručnjaci obišli su kao tajni gosti restorane te su na temelju bodovanja ponude i kvalitete, uređenja i drugih elemenata izdvojili 14 restorana koji su od mogućih 100 dobili više od 75 bodova i time stekli pravo na standard.

Na ugostiteljima je da zadrže visoku razinu ponude i kvalitete jer se provjerom standard može produžiti ili uskratiti. Zanimljivo je napomenuti da se ugostitelji žale kako domaći gosti nisu osobito zainteresirani za autohtonu kuhinju, ali strani turisti za nju redovito pitaju.

Od sada će takva ponuda biti obveza za šest restorana iz Siska te po jedan iz Plesma, Taborišta, Bresta Pokupskog, Topuskog, Hrvatske Kostajnice, Petrinje, Male Ludine i Gornjih Brinjana.

Kako je prilikom dodjele oznaka "Okusi Posavine", "Okusi Banovine" i Okusi Moslavine" te novih jelovnika rekao voditelj akcije Boris Šimenc, do kraja godine nacionalnom akcijom bit će obuhvaćeno deset hrvatskih županija, a sljedeće godine i ostale. Pravo na standard dosad je ostvarilo 79 hrvatskih ugostiteljskih objekata.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sisačko -moslavačka županija, restorani, hrana