Hrvatska

PREMIJER PLENKOVIĆ: Očekujem da EK poštuje činjenicu da je granica bilateralni problem

Plenković je tijekom posjeta Primorsko-goranskoj županiji komentirao jučerašnji poziv Europske komisije Hrvatskoj i Sloveniji na provedbu arbitražne odluke.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik vlade Andrej Plenković rekao je u srijedu da Europska komisija nema nikakvih nadležnosti za arbitražni proces za granična pitanja i naglasio da od svojih kolega premijera i članova EK očekuje da poštuju činjenicu da je riječ o biletralnom problemu o kojem je Hrvatska spremna razgovarati sa Slovenijom.

Plenković je tijekom posjeta Primorsko-goranskoj županiji komentirao jučerašnji poziv Europske komisije Hrvatskoj i Sloveniji na provedbu arbitražne odluke.

Rekao je da hrvatski položaj u svezi s arbitražom treba staviti u određeni kontekst. "Prvo želim podsjetiti da je Hrvatska u pregovaračkom procesu krajem prošlog desetljeća zbog otvorenih pitanja i zbog slovenske blokade izgubila dvije godine u pregovaračkom procesu. Mi smo izgubili ukupno pet godina u dinamici približavanja Uniji - tri bih pripisao kontekstu suradnje s Haaškim sudom, a dvije bilateralnim pitanjima", rekao je Plenković i dodao kako se "nitko nikada" iz europskih institucija nije ispričao zbog toga što je Hrvatska bila zaustavljena na putu u EU zbog bilateralnih pitanja koje nisu imale veze s pregovaračkim procesom.

"Prema tome, stav hrvatskih institucija, Sabora, Vlade, političkih stranaka ostaje jedinstven. Bilo bi dobro da Europska komisija stoji u okviru svojih nadležnosti, a ona nema nikakvih nadležnosti za arbitražni proces za granična pitanja", naglasio je Plenković.

"Imate zemlje koje rješavaju bilateralne granične probleme sto godina, a belgijski ministar vanjskih poslova prije nekoliko dana je rekao da s Nizozemskom razgovara o granicama godinama - i nisam primjetio da je ta tema bila na dnevnom redu niti EK niti Europskog parlamenta", rekao je hrvatski premijer.

"Stoga vrlo jasno od kolega i ljudi koji su članovi Komisije očekujem da poštuju činjenicu da je riječ o bilateralnom problemu za koji je Hrvatska spremna razgovarati sa Slovenijom i nalaziti rješenja", rekao je Plenković i ponovio da je arbitražni proces kompromitiran kršenjem međunarodnog prava i protupravnih radnji slovenske strane.

"Ono što je važno bit će susret s kolegom Cerarom 12. srpnja u Ljubljani. Sve naše reakcije su razumne, racionalne, naglasili smo u izjavi prošli tjedan da ne želimo nikakve slovenske jednostrane poteze, niti ćemo ih mi raditi, a razgovarat ćemo i dalje o rješavanju pitanja granica i ta se pozicija neće mijenjati", rekao je Plenković.

Naglasio je i kako se u diplomatskom svijetu čuju hrvatski argumenti. "Mi smo o tome sa svima razgovarali. Morate voditi računa o tome da je ovo jedno od brojnih pitanja koja su na dnevnom redu europskih institucija, a po mom dubokom uvjerenju nije niti trebalo biti predmetom rasprave na kolegiju EK-a", rekao je i naglasio kako Hrvatska ne treba biti zabrinuta zbog jedne izjave za novinare nakon kolegija Komisije.

"Ta izjava nema nikakvu političku niti pravnu snagu", zaključio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

primorsko goranska županija, slovenija, europska komisija, andrej plenković, vlada