Hrvatska

VLADA: HAKOM 2018. postaje proračunski korisnik

Piše: PolitikaPlus/Hina

Petim izmjenama zakona o elektroničkim komunikacijama, koje je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak, predlaže se da od 1. siječnja 2018. Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) postane proračunski korisnik.

Kako je pojasnio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, radi se o usklađivanju odredbi o osiguranju sredstava za obavljanje poslova HAKOM-a sa smjernicama za izradu proračuna za ovu te projekcijama za 2018. i 2019. godinu.

Temeljem toga, agencija će s početkom 2018. postati korisnik državnog proračuna te će prijeći iz sustava računovodstva neprofitnih organizacija u sustav proračuna.

Zakonskim se prijedlogom utvrđuje i pravni okvir za djelotvornu izravnu primjenu uredbu Europske komisije kojom su ukinute dodatne naknade za roaming od 15. lipnja ove godine.

Pred saborske zastupnike upućeni su i konačni prijedlozi izmjena u zakonu kojim je uređeno osnivanje Agencije za ugljikovodike, kao i onog o tržištu nafte i naftnih derivata, a kojima se utvrđuje zakonski okvir za pripajanje Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata Agenciji za ugljikovodike.

Agencija za ugljikovodike će, osim poslova, preuzeti i zaposlenike, opremu, prava i obveze te financijska sredstva Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata, što će dovesti do nižih troškova, smanjenja rukovodećeg kadra, a ostvarit će se i veća razina učinkovitosti rada u području energetike.

U ovoj godini to bi trebalo donijeti uštedu od 267 tisuća kuna, a u slijedeće dvije godine po 2,2 milijuna kuna.

Ujedno, to je i prvi korak ka preoblikovanja Agencije za ugljikovodike u društvo s ograničenom odgovornošću u državnom vlasništvu, te njenog spajanja s Hrvatskim operatorom tržišta energije d.o.o.

Vlada nije podržala prijedlog Živog zida

Prijedlog zakona kojim bi se uveo posebni porez na imovinu kreditnih institucija, koji su predložili Živi zid i SNAGA, Vlada nije podržala uz niz prigovora, poput onog da je predložena stopa za oporezivanje od 0,64 posto izračunata na nejasan način, a bila bi znatno opterećujuća za poslovanje banaka.

Osim toga, ministar financija Zdravko Marić je podsjetio da se na razini EU raspravlja o uvođenju poreza na financijske transakcije, koji bi obuhvatio sve financijske institucije, ne samo kreditne, a omogućio bi da financijski sektor pravedno doprinese pokrivanju troškova financijskih kriza.

Usvojeno je i nekoliko godišnjih izvješća, među kojima i ono Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) za 2016.

Kako se navodi, HAMAG-BICRO provodi 69 projekata ukupne vrijednosti 1,2 milijarde kuna, prosječne vrijednosti projekta 17,7 milijuna kuna, a do sada je isplaćeno 82,3 milijuna kuna bespovratnih sredstva.

Agencija je 2016. zaprimila 324 zahtjeva za jamstvom – 177 za program "EU početnik", 135 za "Rastimo zajedno" i 12 za program "Poljoprivrednici". Odobreno je 220 zahtjeva vrijednih 275 milijuna kuna.

Kroz potpore u programima jačanja konkurentnosti prerađivačke industrije i uslužnih djelatnosti, pak, realizirana su 172 poduzetnička projekta i otvoreno je 520 novih radnih mjesta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HAKOM, VLADA