Kultura

CROREC: Mia Dimšić pobjednica Splitskog festivala po ocjenama stručnog ocjenjivačkog suda!

Posebna počast odana je glazbeniku koji je neizmjerno zadužio hrvatsku glazbu, pokojnom Tomislavu Ivčiću, a u čije ime je povelju Brod velikana hrvatske popularne glazbe 'Marijana' primio njegov sin Ivan Ivčić.

Piše: PolitikaPlus

Senzacionalna Osječanka Mia je, prema odluci Stručnog ocjenjivačkog žirija, pobjednica 57. Splitskog festivala koji je u subotu održan na Prokurativama. Mia je s pjesmom "Sunce, oblak, vjetar" autora Vjekoslava Dimtera i Damira Bačića te u aranžmanu Branimira Jovanovca, oduševila žiri i publiku te je uz pjesmu, nagrađen i njezin izvanredni styling.

Mia je na festivalu osvojila još jednu prestižnu nagradu i to onu za najizvođeniju pjesmu prošlogodišnjeg Splitskog festivala - "Život nije siv", s kojom je debitirala na Splitu, a koja je obilježila 2016. godinu kao jedan od najvećih domaćih hitova. Mia je ovime postala prva Slavonka koja je pobijedila na Splitu i nagradama Music Pub, Hrvatske diskografske udruge za novog izvođača godine, Porina za videospot "Život nije siv", svojoj je kolekciji prestižnih glazbenih nagrada pridodala i prekrasni "Zlatni val" za prvo mjesto na Splitskom festivalu.

Posebna nagrada direkcije Splitskog festivala uručena je Krunoslavu Kići Slabincu koji je nakon punih 28 godina ponovno nastupio na Splitskom festivalu s pjesmom "Zlatna jesen". Nova pjesma autora Nike Bulića i u sjajnoj modernoj produkciji Ante Pecotića, zatvorila je festival i zaradila ovacije splitske publike. Pjesma "Zlatna jesen" nalazi se i na novom Kićinom albumu "Cvijet čežnje - Kićo Dalmaciji" sa skladbama koje je Kićo u 50 godina dugoj karijeri izveo na Splitskim festivalima. Najboljom debitanticom festivala proglašena je mlada Velolučanka Domenica koja se predstavila pjesmom "Kad sam s tobom", autora Vjekoslave, Ivana i Tončija Huljića.

Publika je najboljim proglasila Marka Škugora s pjesmom "Ka' dica", a nagrade su još osvojili i Lovre Lučin, Mjesni odbor, Tomislav Bralić s klapom Intrade, Krešimir Baričević, Nikša Sviličić te Kristina Boban. Skladatelj koji se tijekom bogate i uspješne karijere proslavio i kao kazališni redatelj, scenarist i libretist, Ivica Krajač, dobitnik je prestižne Nagrade za izuzetan doprinos hrvatskoj glazbi koju tradicionalno dodjeljuje Direkcija Festivala zabavne glazbe Split. U show programu Splitskog festivala, u kojem su izvođači odali počast Ivici Krajaču, nastupila je između ostalih i Tereza Kesovija koja je maestralno izvela dvije Krajačeve pjesme - "Nono, moj dobri nono" i "Nima Splita do Splita".

U subotu poslijepodne u Splitu održana je i press konferencija Croatia Recordsa i Splitskog festivala na kojoj su medijima predstavljeni albumi "57. Splitski festival" i "Cvijet čežnje - Kićo Dalmaciji" te je potpisan ekskluzivni izvođački ugovor s mladim Matom Grgatom koji se na festivalu predstavio s pjesmom "Sve najbolje o tebi". Na pressici je predstavljen i prvi Thrill Blues Festival koji će se održati 14.7. u Trilju.

U petak navečer na Prokurativama održana je svečana dodjela nagrade publike "Cesarica". S pjesmom "Ja po kafanama" Željko Bebek osvojio je "Cesaricu" za zabavnu glazbu, dok je pjesma "Opet se smijem" Parnog Valjka proglašena hitom godine rock glazbe. Maja Šuput ima najveći internetski hit, spot "Ne lomi mi srce" pregledan je preko 15 milijuna puta, a Tončiju i Vjekoslavi Huljić dodjeljene su nagrade "Cesarica" za hit autore koji su napisali neke od najvećih prošlogodišnjih hitova: "Srce za vodiča" (Petar Grašo feat. Hana), "Volim barabu" (Danijela Martinović), "Ima dana" (Magazin), "Ima nešto u tome" (Doris & Jacques) i "Pismo - glava" (Jelena Rozga).

U okviru "Cesarice" predstavljena je i institucija Brod velikana hrvatske popularne glazbe "Marijana", čiji je cilj promocija onih koji su nas tijekom svojih karijera zadužili i ostavili neizbrisiv trag u hrvatskoj popularnoj glazbi. Brod je dobio ime po velikom hitu, a danas evergreenu Vlahe Paljetka, pjesmi "Marijana". Tako je Vlaho Paljetak prvi član posade Broda, a na tu listu velikana u prvoj godini automatski su uvršteni glazbenici, autori i izvođači, dobitnici Porina za životno djelo koji su nas u međuvremenu napustili: Ivo Robić, Branko Mihaljević, Arsen Dedić, Drago Britvić, Zvonko Špišić, Ljubo Kuntarić, Vinko Coce, Julije Njikoš, Nikica Kalogjera, Karlo Metikoš, Ljubo Stipišić Delmata, Stjepan Mihaljinec, Vice Vukov, Dino Dvornik, Đorđe Novković i Zdenko Runjić.

Posebna počast odana je glazbeniku koji je neizmjerno zadužio hrvatsku glazbu, pokojnom Tomislavu Ivčiću, a u čije ime je povelju Brod velikana hrvatske popularne glazbe "Marijana" primio njegov sin Ivan Ivčić. U čast ovom glazbenom velikanu izveden je medley od nekoliko njegovih najpoznatijih pjesama, što je publika popratila velikim pljeskom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MIA DIMŠIĆ, SPLITSKI FESTIVAL, crorec, croatia records, SPLIT