Mojbiz

Godišnji izvještaj o izvršenju državnog proračuna za 2016 godinu: Zdravko Marić: Najeći rast je ostvaren kod izvoza roba i usluga

Piše: Ivana Vranješ

Ministar  financija Zdravko  Marić u ponedjeljak je na sjednici Hrvatskog sabora  predstavio   godišnji izvještaj o izvršenju državnog proračuna za 2016 godinu .  Od pojediinih komponenti  gospodarskog rasta 2016 godine najveći rast je  ostvaren  kod izvoza roba i usluga, značajan rast je ostvarila osobna potrošnja te investicije, a kao jedna  svojevrsna kompezirajuća stavka  je bio uvoz roba i usluga.

Industrijska proizvodnja rasla je za 5 posto, trgovina na malo za 4 posto, noćenje turista za 9 posto.

 „ Raduje nas značajan rast od 2, 8 posto indeksa građevinskih radova što je jedan dobar pokazatelj nakon  sedam godina značajnog pada ove aktivnosti, prije recesije, prije financijske ekonomske krize bila je  također od glavnih pokretača. Prošlu godinu smo završili s negativnom inflacijom, dakle  deflacijom od 1,1 posto.  Gospodarski pokazatelji su imali , naravno pozitivne reprekusije na tržište rada, rast zaposlenosti i daljnje smanjivanje nezaposlenosti“, rekao je  ministar Marić.

 Što se tiče prihodovne strane proračuna,  ukupni prihodi državnog proračuna u 2016 godini ostvareni su u  iznosu od 116,8 milijarde kuna što je 6,5 posto više u odnosu na godinu prije. Što se tiče poreznih prihoda  njihovo ostvarenje u 2016 godini je bilo na razini 71,7 milijarde kuna, što je međugodišnje povećanje od povećanje od 5,4 posto.

 „ Posebno  treba istaknuti porez na dobit, odnosno prihode od poreza na dobit, koji su ostvareni u iznosu od 7,2 milijarde kuna što je u odnosu na godinu prije 15 posto više.  „, izjavio je Marić. Naglasio je kako s druge strane  prihodi od  poreza na dohodak , onaj dio  koji ide kroz državni proračun  su ostvareni u iznosu  od 2,2 milijarde kuna, što je međugodišnji rast od 7,9  posto.

 „ Prihodi od  poreza na  dodanu vrijednost kao pojedinačno najveća stavka na prihodovnoj strani, ono je što uvijek posebno pratimo, oni su  izvršeni u iznosu od 45, 2 milijarde kuna, što je povećanje od 3,8 posto.  Upravo turistička sezona, te značajan rast osobne potrošnje su oni pokazatelji ili parametri koji su  imali najveći utjecaj na kretanje prihoda  od poreza na dodanu vrijednost“, rekao je  Marić. 

 U svom izlaganju  ministar se pohvalio povijesno niskim deficitom. „ Otkad pratimo našu fiskalnu politiku i proračun po ESA 2010 metodologiji najniži je deficit , deficit je iznosio 2,8 milijardi kuna ili 0,8 posto BDP-a“, izjavio je Marić. Naglasio je kako proračunski prihodi lani u odnosu na godinu prije porasli su za 6,5 posto na 116,8  milijardi kuna dok rashodi  su rasli za 1,6 posto  na 120, 2 milijardi kuna uslijed čega je zabilježen niski  deficit za 0,8 posto BDP-a.

 „ Ako nastavimo s ovim rezultatima, smjerom  i poduzetničkom klimom sigurno u godinam, koje slijede možemo očekivati pozitivne pomake“, zaključio je Marić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ministar financija, zdravko marić, proračun