Zagreb

BRUNA ESIH: Nije koalicija, radi se o programskoj suradnji s Bandićem i HDZ-om

"Mi smo dobili 26 potpisa, a što se događalo kod Bandića - ne mogu o tome govoriti", kazala je.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Gradska zastupnica stranke Neovisni za Hrvatsku Bruna Esih rekla je u ponedjeljak da sporazum koji su potpisali s Milanom Bandićem i HDZ-om nije koalicija, već je riječ o programskoj suradnji jer svatko zadržava svoj vlastiti politički identitet i točke programa da ih zagovara kroz slijedeće četiri godine.

"Ne bih ovo nazvala koalicijom nego bih rekla da se radi o programskoj suradnji. Zato sam rekla da svatko zadržava svoj vlastiti politički identitet i točke programa da ih zagovara kroz slijedeće četiri godine, točka na kojoj su Neovisni za Hrvatsku inzistirali ", kazala je Esih novinarima nakon konstituiranja Skupštine.

Klub Neovisni za Hrvatsku sporazumom je dobio četiri predsjedništva odbora - imenovanje trgova, ulica i naselja, odgoj i obrazovanje, prostorno uređenje i međugradska i međunarodna suradnja.

Nije se radilo ni o kakvoj ucjeni s naše strane

Što se tiče zahtjeva za preimenovanjem Trga maršala Tita, rekla je da on nije bio dio ovog sporazuma, već da je to drugi, interni sporazum.

"To je sporazum naš interni koji je nama bio sasvim dovoljan da bismo pristupili uopće ovim pregovorima. Nije se radilo ni o kakvoj ucjeni s naše strane", naglasila je.

Vezano za promjenu imena Trga maršala Tita kratko je kazala da se već sve zna.  "Procedura će se sada pokrenuti. To se mora dogoditi", dodala je.

Upitana je li bilo problema s potpisom Branka Lustiga koji je izabran na listi Milana Bandića, Esih je kazala kako ne zna do kakvih je problema došlo, ali da je dobila obavijest kako je Lustig bolestan.

"Mi smo dobili 26 potpisa, a što se događalo kod Bandića - ne mogu o tome govoriti", kazala je. 

Na kritike upućene zbog izjava iz kampanje kako s Milanom Bandićem nikada neće koalirati, rekla je da je odbijala suradnju s njim, ali da su se stvari u međuvremenu promijenile.

"U međuvremenu sam izašla sa svojom Nezavisnom listom, postali smo stranka i cilj stranke mora biti sudjelovanje u vlasti, participiranje u toj vlasti i mijenjanje onoga što nije dobro", napomenula je te zaključila kako ima svojih pet ruku koje uvijek može uskratiti.

Hasanbegović odbacuje optužbe zastupnika da je sporazum politička trgovina

Gradski zastupnik, član stranke Neovisni za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović odbacio je optužbe zastupnika da je sporazum koji su potpisali s Milanom Bandićem i HDZ-om politička trgovina.

"Riječ je o verbalnom egzibicionizmu i običnoj političkoj demagogiji koja nema utemeljenja u činjenicama. Upravo obrnuto, jasno smo istaknuli ključni preduvjet da bi uopće razgovarali. Da smo politički trgovci nagodili bi se, zatajili bi važnu točku svoga programa, svoje birače. Mi to nismo učinili", kazao je Hasanbegović.

Vezano za proceduru promjene imena Trga maršala Tita rekao je da se ne radi se o nikakvom političkom nasilju nego uobičajenoj demokratskoj proceduri.

"Moraju se konstituirati nadležna skupštinska tijela, pokrenuti inicijativa, zadovoljiti sve ono što zakon propisuje s tim u vezi i nakon toga će skupštinska većina o tom zakonu odlučiti", dodao je Hasanbegović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milan bandić, hdz, bruna Esih