Energetika

MINISTARSTVO GRADITELJSTVA I PROSTORNOGA UREĐENJA: Potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu višestambenih zagrada

Iz Europskog socijalnog fonda temeljem potpisanih ugovora korisnicima se dodjeljuje preko 66 milijuna kuna.

Piše: Ivana Vranješ

U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja potpisana su  prva 32 ugovora o dodjeli  bespovratnih sredstava u okviru  poziva „ Energetska obnova  višestambenih zgrada, čija je svrha  provedba mjera  energetske obnove  i korištenje obnovljivih izvora energije u višestambenim zgradama  koje će rezultirati  smanjenjem potrošnje energije za grijanje  kroz integrirani pristup.

Iz Europskog  socijalnog fonda  temeljem potpisanih  ugovora korisnicima se dodjeljuje  preko 66 milijuna kuna.  U okviru ovog poziva predviđena su sredstva ukupne vrijednosti  152.000.000 kuna. Prijave koje su zadovoljile  kriterije prihvatljivosti mogu se sufinancirati u ukupnom iznosu  od 560 milijuna kuna.

Poziv na dostavu  projektnih prijedloga „Energetska obnova višestambenih zgrada„ trajao je od 17 listopada 2016 do 31  siječnja 2017.

Na poziv je  zaprimljeno 649  prijava , a kriterij prihvatljivosti  je zadovoljilo 596 prijava. „ Iako su  bila alocirana manja sredstva , uspjeli smo dobiti sredstva za 596 prijava. Siguran sam da ćemo u  idućih mjesec dana   potpisati sve  ugovore i da će slijedeći  tjedan krenuti i obnova“, rekao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar. Istaknuo je  kako za smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora u višestambenim  zgradama i obiteljskim kućama na raspolaganju do 2020 godine je 2,36 milijardi kuna, „ Očekujemo da će ukupni investicijski potencijal sa sredstvima koje daju partneri biti oko 4,7 milijardi kuna. Ovih 2, 36 milijardi kuna su  bespovratna sredstva i z Europskog socijalnog fonda za regionalni razvoj. Jedan dio se već uložio  početkom 2016 godine, a do 2020 godine očekujemo da će se uložiti sva sredstva“, izjavio je Štromar.  Naglasio je kako je 1,76 milijardi kuna za energetsku obnovu javnih zgrada, zatim stambenih zgrada 760 milijuna kuna od čega  532 milijuna kuna za energetsku  obnovu višestambenih zgrada.

„Ugovore ćemo potpisati sljedećih  tjedana,imamo 226 milijuna kuna za domaćinstva, ali ne možemo  krenuti s  natječajem , jer  Europska komisija mora izmijeniti jednu direktivu kako bi se građanima omogućila donacija“, rekao je Štromar.

Spomenuo je kako je  u tijeku i donošenje  odluka o financiranju za energetsku obnovu odgojno-obrazovnih javnih ustanova. Ugovori će biti potpisani do kraja  kolovoza, zaprimljeno je 234 prijava a kriterije prihvatljivosti je zadovoljilo 223 prijava.

Štromar je spomenuo i planove za budućnost. „Idemo  s pozivom za energetsku obnovu i korištenje  obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora, poziv je već bio za odgojno-obrazovne ustanove, a osim  za škole i vrtiće, sada  je obuhvaćena i druga javna infrastruktura koju imaju gradovi i općine, i  za to je predviđeno  375 milijuna kuna za  osobne kuće, gdje će se građani moći  krajem ove iduće godine prijaviti kad  Europska unija direktivom građanima odobri subvenciju“ rekao je ministar Štromar.

Na upit novinara  hoće li sve to pokrenuti građevinski sektor ministar je odgovorio  kako statistički pokazatelji govore da  građevinari već imaju previše posla, ali velik  dio ih i očekuje.

„Imamo puno sredstava iz eU fonda, gdje su natječaji  podaleko odmakli kao što su pročišćavanje voda, odvodnja voda,  ugovori su zaključeni  i mislim da će iduća godina biti izuzetno kvalitetna za naše građevinare. Nadam se da neće ići jedan protiv drugog niskim cijenama, da će novi Zakon o javnoj nabavi biti korisniji i da će ići ekonomski najpovoljnijom ponudom, a ne najjeftinijom cijenom“,  ustvrdio je Štromar.