Svijet

SPOMEN: Benjamin Netanyahu stiže u Pariz na komemoraciju deportacije Židova u Auschwitz

Za izraelskog čelnika to će istodobno biti prilika testirati svog sugovornika u pogledu namjera Francuske oko uloge u izraelsko-palestinskom pitanju ili pak njezina stajališta glede Irana, noćne more Izraela, ističe AFP.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvan je u nedjelju u Parizu na komemoraciju masovnog uhićenja Židova 1942. te će se nakon toga stati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i preispitati njegova stajališta o izraelsko-palestinskom sukobu i Iranu.

Njegov dolazak u Francusku na komemoraciju 75. godišnjice uhićenja i deportacije 13.000 Židova u Parizu 16. srpnja 1942., najcrnje stranice suvremene francuske povijesti, kod nekih izaziva "škrgutanje zubima", a neki osuđuju "instrumentalizaciju" francuskih Židova, navodi agencija France Presse. Tako je Francuska židovska udruga za mir navela da je "šokirana" činjenicom da jedan izraelski čelnik dolazi na komemoraciju "francusko-francuskog zločina protiv čovječnosti", dok je komunistička stranka, također prosvjedujući, ocijenila kako Netanyahu nije nositelj "poruke mira".  

"U povodu komemoracije, održat će se i radni susret između predsjednika Emmanuela Macrona i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, prvi od izbora Macrona na čelo države", priopćila je u subotu Elizejska palača.

Također je istaknula da će taj posjet komemoraciji "podsjetiti na važnost laiciteta i bezuvjetnu borbe protiv svih oblika antisemitizma".

Za izraelskog čelnika to će istodobno biti prilika testirati svog sugovornika u pogledu namjera Francuske oko uloge u izraelsko-palestinskom pitanju ili pak njezina stajališta glede Irana, noćne more Izraela, ističe AFP.

Predsjednik Macron, koji je nedavno primio palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, ponovio je tada potporu Francuske rješenju o postojanju dviju država i svoju osudu izraelskog naseljavanja, što su tradicionalno stajališta francuske diplomacije.

Na susretu dvojice čelnika trebalo bi biti riječi i o Iranu, kao i o Siriji, koja sve više brine Izrael posebno kada se uzme u obzir iranska uključenost u sukob u toj zemlji.

Formalni povod sutrašnjeg susreta je događaj tijekom kojeg je francuska policija 16. i 17.  srpnja 1942. uhitila više od 13.000 francuskih Židova, smjestivši ih četiri dana u nehumanim uvjetima na biciklistički stadion Vel d'Hiver u Parizu, uključujući i tisuće djece. Nakon toga deportirani su u Auschwitz, a iz logora se vratilo njih manje od 100.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HOLOKAUST, PARIZ, benjamin netanyahu, FRANCUSKA, ŽIDOVI