Hrvatska

VARAŽDIN: Vojska se vraća u vojarnu Ivan V. Drašković

U vojarni se uređuje vanjski prostor, a uskoro će se krenuti s čišćenjem objekata u kojima vojske nije bilo sedam godina.

FOTO: MORH/T. Brandt
Piše: PolitikaPlus/Hina

U bivšu varaždinsku vojarnu Ivan V. Drašković u Optujskoj ulici vraća se vojska, najavili su potpredsjednik saborskog Odbora za obranu Anđelko Stričak i državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, koji su u ponedjeljak obišli tu vojarnu.

U Varaždin bi se trebalo vratiti između 600 i 700 pripadnika 2. mehanizirane bojne Pume, sljednika nekadašnje 7. gardijske brigade koja je sjedište imala u Varaždinu, a koji se danas nalaze u Našicama.

Stričak je naglasio kako je povratak Puma u Varaždin, što smatra dobrom idejom, usuglašen između Ministarstva obrane, Vlade i Glavnog stožera Oružanih snaga. "Vojska nije tu sama sebi svrha, već da pomogne građanima. Vojska je potrošač, naše gospodarstvo će imati koristi. Sigurnost će biti daleko veća, a u slučaju elementarnih nepogoda prvi koji će priskočiti u pomoć su vojnici“, rekao je Stričak, koji očekuje da će se Pume u Varaždin vratiti u sljedećih godinu dana.

U vojarni se uređuje vanjski prostor, a uskoro će se krenuti s čišćenjem objekata u kojima vojske nije bilo sedam godina.

Državni tajnik Jakop najavio je izradu troškovnika nakon čišćenja vojarne i analize stanja objekata. "Naša želja je da ovu godinu napravimo troškovnike i pripremu, sljedeću godinu radove, a najkasnije 2019. da se postrojba vrati natrag“, kazao je Jakop te dodao da je jedan od razloga povratka vojske u Varaždin taj što više od šest tisuća pripadnika Hrvatske vojske putuje autobusima dnevno pet do šest sati.

"Nama je cilj, kako je rekao ministar kad je bio ovdje u ožujku i kad smo obećali da će se Pume vratiti u Varaždin, da se kvaliteta življenja našeg vojnika, dočasnika i časnika digne na višu razinu i to je jedan od načina. Da oni mogu kvalitetnije živjeti i raditi, ali i da njihove obitelji budu sretnije i zadovoljnije“, dodao je Jakop.

Dio objekata u bivšoj vojarni koriste udruge i Državni arhiv Varaždin, a interes je iskazalo i Sveučilište Sjever. Državni tajnik tvrdi da će se riješiti potrebe zainteresiranih kroz suživot na prostoru bivše vojarne. "Jedan dio prostora vojarne bit će prenamijenjen natrag za korištenje u vojne svrhe, a jedan dio će ostati Sveučilištu Sjever i udrugama. Za zgradu gdje je privremeno smješten Državni arhiv našli smo rješenje i oni bi se premjestili u bivšu vojnu pekaru, koja je statički bolja za takve stvari“, dodao je Jakop.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HV, hrvatska vojska, MORH, OSRH, varaždin, Anđelko Stričak, Zdravko Jakop, PUME