Mislav Miholek

PANONSKI VIDICI: Televizijska proizvodnja panike i niske političke strasti preko leđa hrvatskih vatrogasaca

Hrvatske žene i hrvatski muževi u vatrogastvu su požrtvovni ljudi. Pustimo ih da rade svoj sjajan posao.

Piše: Mislav Miholek

Čini se kao da cijeli Mediteran gori, u Portugalu ima dosta mrtvih, gori naša Dalmacija, a u Hercegovini i Crnoj Gori nije ništa bolje. Ljetni mjeseci i ljetne vrućine primarno znače i požare. Požari dobro dođu svima, dio ekstremne desnice odmah će krenuti s tezama o podmetnutim požarima, oporba isto zadovoljno trlja ruke jer će za svaki zgoreni bor kriviti vlast, koja pak računa na poene za uspješno gašenje požara, a dio medija isto jedva čeka da počne goriti. Doduše, ima i budala među vjernicima, pa sam čuo da je neki maloumnik spojio Ultru i požare, ali što se može, maloumnika ima svagdje.
    
Ima nešto fascinantno kako pojedine kolege s televizije ponese požar. Naviknuti na ugodne studije i javljanje s manje vrućih mjesta, odmah kreću bombastični izvještaji kao da je Krist drugi put došao i nema nam spasa. Dok vatrogasci i građani smiruju situaciju, pojedine kolege jednostavno šire paniku kao da lava teče s obronaka Svilaje i pitanje je trenutka kada će cijeli Split biti pregažen. Ovo jesu vrlo vjerojatno najgori požari nakon dugo vremena. Vatrogasna avijacija je bila dugo prizemljena radi luđačkoga vjetra.

Hrvatska vatrogasna zajednica ima oko 150 tisuća članova što je čini jačom od vojske i policije zajedno.

Hrvatska ima sjajnu vatrogasnu tradiciju, dobrovoljna vatrogasna društva su nešto duboko austrougarsko, primjer su narodnih običaja koji su se s panonskoga dijela Hrvatske uspješno prebacili na Dalmaciju, jednostavno DVD-ovi su ponos i dika hrvatskih mjesta od samoga Juga pa sve do Sjevera, Hrvatska vatrogasna zajednica ima oko 150 tisuća članova što je čini jačom od vojske i policije zajedno. Profesionalci su perjanice te sjajne tradicije.
    
Dalmatinski vatrogasci su jučer jednostavno bili pretrgani količinom požara, pa su tako poslane vatrogasne postrojbe iz Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Varaždinske i Međimurske županije, te naravno momci iz Grada Zagreba. Sva ta sila dalmatinskih i kajkavskih vatrogasaca zna svoj posao i nema gore stvari od toga da se im se u posao petljaju ad hoc dobrovoljci koji nisu u životu vidjeli požar.

Za razliku od drugih službi u državi, vatrogasci stvarno znaju što rade.

Za razliku od drugih službi u državi, vatrogasci stvarno znaju što rade, jednako tako profesionalci i dobrovoljci, koji su se poslije Kornatske tragedije još više opremili. U teoriji i zakonski, oprema profesionalaca i dobrovoljaca je jednaka, iako su dobrovoljci često u prastaroj opremi, primjer su zastarjela vozila.  Hrvatske žene i hrvatski muževi u vatrogastvu su požrtvovni ljudi. Pustimo ih da rade svoj sjajan posao. Svi oni jako dobro znaju što rade kada ulaze u pakao požara, znaju kakva ih stihija čeka.
    
Iskreno mi se gadi mi se količina političkoga i medijskog lešinarenja koje ide preko leđa hrabrih hrvatskih vatrogasaca. Još jednom, pustimo te ljude da rade svoj posao. Vole ga i sjajni su u njemu, a pritom spašavaju ljudske živote. Neka im je sretno!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PANIKA, MEDIJSKA PANIKA, MEDIJI, MISLAV MIHOLEK, DALMACIJA, POŽAR, VATROGASCI