Hrvatska

MORH: Na područje Splita izmješteno 390 pripadnika Oružanih snaga RH zbog potpore u gašenju požara

Što se tiče angažmana zračnih protupožarnih snaga, trenutačno su na području Splitsko-dalmatinske županije angažirana četiri kanadera CL-415 - dva na području Dugobaba kod Splita i dva na području Podstrane.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na područje Splita izmješteno je u protekla 24 sata 390 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) zbog potpore u gašenju požara te pet protupožarnih zrakoplova koji sudjeluju u gašenju požara. a trenutačno je na požarištima angažirano ukupno 438 pripadnika OS RH, priopćila je u utorak Samostalna služba za odnose s javnošću Ministarstva obrane.  

Što se tiče angažmana zračnih protupožarnih snaga, trenutačno su na području Splitsko-dalmatinske županije angažirana četiri kanadera CL-415 - dva na području Dugobaba kod Splita i dva na području Podstrane.

Kako se navodi u priopćenju, sukladno Zakonu o obrani, OS RH se u sustavu protupožarne zaštite angažiraju na temelju zahtjeva središnjega tijela državne uprave nadležnoga za zaštitu i spašavanje, ako tijela nadležna za protupožarnu zaštitu ne raspolažu odgovarajućim snagama i sposobnostima.

Istaknuto je da su, na poticaj ministra obrane i u suradnji s načelnikom Glavnoga stožera OS RH, u ponedjeljak, 17. srpnja, oko 13 sati 103 pripadnika Hrvatske kopnene vojske (HKOV) iz vojarni u Kninu i Gospiću upućeni u vojarnu "Sv. Nikola" u Splitu da bi bili bliže ugroženim područjima i mogli reagirati u skladu s procedurama. Pedeset pripadnika HKOV-a autobusom i kamionom stigli su u vojarnu u Split u ponedjeljak oko 15,30 sati, a preostalih pedeset pripadnika HKOV-a iz Gospića helikopterima je prebačeno u Split.

Na temelju usmenoga dogovora čelnika Državne uprave za zaštite i spašavanje i vatrogasnih zapovjednika u Splitsko dalmatinskoj županiji i u dogovoru s Ministarstvom obrane i Oružanim snagama RH u ponedjeljak oko 16 sati donesena je odluka o angažmanu pripadnika Oružanih snaga na požarištima. Tako je 50 pripadnika OS RH u ponedjeljak oko 17 sati iz vojarne Sv. Nikola u Splitu prebačeno u Žrnovnicu i od tada su aktivno angažirani u gašenju požara zajedno s ostalim civilnim snagama, a preostalih 50 pripadnika Oružanih snaga u večernjim satima ponedjeljka, oko 20,30 sati, angažirano je na gašenju požara u splitskim četvrtima Kamen i Kila.

Tijekom noći pripadnici Oružanih snaga su raspoloživim resursima sprječavali su nastanak daljnjih požara i kontrolirali rubne dijelove. U noći s ponedjeljka na utorak, 17 na 18. srpnja, u vojarnu "Sv. Nikola" u Splitu iz vojarni iz Knina i Petrinje stiglo je dodatnih 159 pripadnika OS RH, a iz Gospića i Našica još 127 pripadnika stiglo je u vojarnu "Knez Trpimir" u Divuljama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

POŽAR, DALMACIJA, SPLIT, OSRH, MORH, AIRTRACTOR, kanaderi, HRZ I PZO, HKOV