Hrvatska

PREDSJEDNICA: Najviša vrijednost partnerske suradnje Nacionalne garde Minnesote i Oružanih snaga RH je obostrano povjerenje i uvažavanje

General-bojnik Richard Nash istaknuo je kako je počašćen ovim odlikovanjem.

Piše: Ivana Vranješ

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je  zapovjednika Nacionalne garde Minnesote general-bojnika  Richarda  Nasha Redom kneza  Trpimira s ogrlicom i  Danicom za izniman  doprinos međunarodnom ugledu  Republike Hrvatske te uspješnoj  suradnji  Oružanih snaga Republike Hrvatske i Nacionalne garde Minnesote. Za doprinos   osobite suradnje Oružanih  snaga   Republike  Hrvatske i  Nacionalne garde Minnesote  Redom  hrvatskog pletera  odlikovano je  20  časnika Nacionalne garde Minnesote.
 
„Ovom svečanošću  odajemo  priznanje postignućima u okviru  bilateralnog programa  partnerske suradnje  sa  Saveznom državom Minnesotom“, rekla je  predsjednica. Spomenula je kako se ove  godine obilježava više od  četvrt  stoljeća hrvatske neovisnosti  i 25 godina uspostave  diplomatskih odnosa između SAD-a i  Republike Hrvatske.
 
„Tijekom tog razdoblja svjedočili smo snažnom partnerstvu ne samo između naših dviju zemalja, nego i naših oružanih snaga. Sadržajna i visokovrijedna bilateralno obrambena suradnja uspostavljena je po završetku domovinskog rata“,  podsjetila je  predsjednica ističući  kako je provedba programa partnerske suradnje  Nacionalne garde Minnesote i Oružanih snaga RH započela   u lipnju 1996. godine.
 
„Najviše dokazana vrijednost partnerske suradnje i je iskrenost i neposrednost svih  sudionika, vojnika, časnika i dočasnika. Obostrano povjerenje i uzajamno uvažavanje te raznolikost  sadržaja programskih aktivnosti“, rekla je Grabar-Kitarović.  Navela je sudjelovanje pod nazivom „rame uz rame“ pripadnika Oružanih snaga RH i Nacionalne garde Minnesote u misiji  ISAF  pod  vodstvom Nato-a   u Afganistanu  kao i 200 zajedničkih  bilateralnih aktivnosti.
 
„Vjerujem kako  dosadašnja  suradnja ukazuje na zajedničke projekte i budućnost i u područjima istraživanja, znanosti i gospodarstva“, rekla je predsjednica. Zahvalila  je  Nashu na svim postignućima u okviru  partnerske  suradnje za vrijeme njegovog  zapovijedanja. Naglasila je kako je general bojnik Nash uvijek dobrodošao u Hrvatsku, te  je svoj govor završila riječima     neka Bog  čuva  SAD i Hrvatsku.
 
General-bojnik  Richard  Nash istaknuo je kako je počašćen  ovim odlikovanjem  te je izrazio zadovoljstvo što je   svih  ovih  godina  bio dio partnerstva  Republike Hrvatske i SAD-a, a uvjeren je da će njegovi nasljednici nastaviti taj posao.  Naglasio je  da je puno zajedničkih projekata koje  treba završiti, a spomenuo je i suradnju što se tiče kibernetičkih napada.   Nash   je zahvalio  Hrvatskoj na aktivnom članstvu  u Nato-u, pogotovo u  misijama u Afganistanu i Litvi. Također je izrazio  žaljenje zbog velikih požara u Dalmaciji. Nash je predsjednici  uručio  kipić s likom sokola koji predstavlja simbol slobode.